Godišnjica Nikole Čupića

14:

Животи и песме.

Је ли дело цело очувано (помени старих дубровачких биографа о делу; којих биографија има данас у делу; које су биографије првобитно биле па се доцније изгубиле)2 — Име дела. — Кад је дело постало

Видели смо какво место имају Ђорђићева дела у историји дубровачке биографије; сад можемо прећи на потање испитивање самих тих дела. Почнимо с најваж- _ нијим, са Животима и песмама (УМае еђ сагпшта).

У Животима и песмама, као и у сваком другом споменику ове врсте, можемо испитивати: најпре, опште моменте у њему, тако рећи спољне знаке његове који не утичу, бар не много, на вредност дела (време кад је споменик постао, колико је очуван и шта је остало од њега, итд.); а затим, оценити и аналисати унутрашњу вредност његову и све што се на ову односи (изворе из којих је постао, тачност података, итд.).

У овој глави узећемо за предмет оно прво, и расправљаћемо општа питања која се за „еивоте и песме везују, наиме ова три: 1) је ли дело цело очувано и шта је изгубљено од њега; 2) откуда је данашње име дела; и 3) кад је дело постало.