Godišnjica Nikole Čupića

ДУБРОВАЧКА БИОГРАФИЈА 159

Да ли је дело у свом првом облику било друкчије од овога у којем је до нас дошло, и какве су разлике између првог и данашњег облика, најбоље бисмо могли знати кад бисмо имали тачан и детаљан опис Ђорђићева дела од неког његовог сувременика. Међутим, ми таквог описа немамо. Стари дубровачки биографи који су се „животима и песмама служили за израду својих дела, оставили су о Ђорђићеву делу само кратке и сумарне помене. Ево н. пр. шта Цријевић, који се каткад позива на Животе и песме као на, извор, ' казује специално о овом делу. У својој биографији Игњата ЂБорђића, ређајући дела овога, Цријевић помиње ливоте и песме под овим описним насловом: „грађа за израду каталога оних Дубровчана који су у књижевности били знатни“.> Говорећи пак специално о овој „грађи“, он каже да се међу Ђорђићевим рукописима налази једно делце (5сари5) у којем се о дубровачким грађанима (0 стотини њих од прилике), који су били знатни ученошћу и књижевним делима, и о њиховим списима говори без икаква реда и у најкраћем облику.“ Сладовић, који се као и Цријевић служио Животима и песмама, још мање говори о њима,

1 Позива се у биографијама Миха Бунића, Сава Бобаљевића, Шишка Гундулића и Шишка Менчетића. Видети Сетга, ВО. Каг. Ш. (биогр. Масћае1 Вопа, сар. П), ТУ (биогр. Зађшиз Вођа, сар. ТУ ; 51018. Оппаша, 51218. Мепзи5).

2 „Аррагаћиз аа сопћсепшт Касизтогша стулиш, Пета Шизбт ша, савлосшиа«“. (Сетга, П, Топ. Сеоголиз, сар. 11).

3 „Опод пића пппс езЕ зет епа! ћијизсе Сотитепфагл сопз ши ИП ебат Киззе по из диђио (920) ; дпапаодш Чета шег ејпз адуегзата зсарив герегиг, т дио Касизтогит ступша Теге сеп, ада! Фосфтпа ашћ зеттриз Шизфбтезв ТФиеге, попшпа зегтрбадце, зше шПо #ашеп огфте, ђгеуззшше гесепзелфиг, и, аде соШсеге Псеа! Пи дш табемат рагагећ зегђепдае Васизтае ррбоћесае ргорозЕшш поп дећшззе«. (Сетта, ВИ!. Као. П. Топ. беого. сар. УП).