Godišnjica Nikole Čupića

166 ТОДИШЊИЦА

Ивана Доминкова а друга Шишка Гундулића, не налазе се данас у Животима и песмама, а Цријевић о њима говори као о биографијама које су сеу том делу налазиле. Значи ван сваке сумње да их је у делу било али су се изгубиле.

Кад имамо овако поуздане доказе да нам ЂБорђићево дело није у целости сачувано, пођимо даље на основу њих, и запитајмо се да ли су само ове две биографије изгубљене, да их није више е којима се такав случај десио, и које би то биле.

Има један запис који нам може помоћи да донекле решимо ова питања. На крају једног рукописа Ђорђићевих Живота и песама који је по свој прилици добар препис с Ђорђићева аутографа (то је онај рукопис о којем раније поменусмо ' да је од руке самога Цријевића), стоји под насловом Савтодиз (Сеотдгапиз (каталог из Ђорђића) један списак од равно сто имена дубровачких писаца, написаних без икаква реда. У том списку су готово сва имена оних чије биографије данас имамо у Животима и песмама, п још двадесет и два више. Та имена јесу: Винко Балач (Вајасћи), Вице Братути (Вгабшко), Влахо

1 В. Г главу овог чланка, стр. 158 прим. 1.

2 У списку стоји (ми и овде, као и раније, стављамо латинска имена онако како стоје у рукопису) само Вајасћа. То је ван сумње исусовац Винко Балач (Ушсеп из Вајасћа), рођ. 1620 тј 1676, писац неких побожних књига (в. о њему Сетта, ВИ. ЕКаг. |. 1У; опсег, 62; Аррепат, П, 811 и др.). Апендини (П, 201) помиње још једног Дубровчанина тога презимена, Ивана Марију Балача (блоуашш Мама Вајассћа), али се сигурно на њега није мислило у овом списку пошто је он био неки поморски официр и управљао једном шпанском есквадром под Филипом ТУ. |

3 У списку стоји само Вгафшко. Једини знатни Дубровчанин тога презимена био је Вице Братути (Утсепн из Вгавш и), талијански и латински писац ХУП века. В. о њему РПодсг, 68: Арретат, П, 814: Сетра, В'ђ. Кас. ТУ.