Godišnjica Nikole Čupića

168 ГОДИШЊИЦА

шљам ствар), који је преписивао Ђорђићево дело, можда баш зато што није преписао све биографије из дела, оставио је на крају преписа списак свих имена којима су биографије посвећене у Ж'ивотима и песмама. Да је таква претпоставка умесна, говори још и то што се између поменутих двадесет и два имена налази и име Шишка Гундулића за којега, према оном што раније рекосмо, знамо да је имао своју биографију у овом Ђорђићевом делу. Једино што нас може од те претпоставке одвраћати, то је што Саттодиз (тестагапиз не обухвата и сва имена која су заступљена биографијама у Ђорђићеву делу, те има осамнаест људи чије се биографије налазе у Животима и песмама али чијих имена нема у поменутом каталогу“ Али ова околност колико говори против ове претпоставке, толико говори и за њу. Не може се, по овој судећи, узети да Сактодиг (теотдгапиз не представља

глави овога чланка о којим се писцима говори у Писму попу Раду и Писму М. Златарић).

' Није преписао биографије Августина Наљешковића, Амброзија Гучетића, Амброзија Рањине, Анђела Мартини, Бенедикта Бабића, Влаха Дубровчанина, Влаха Константини, Доната Ђорђића, Ивана Дубровчанина, Ивана Старчевића, Јакова Филипа Томазини, Климента Рањине, Кризостома Рањине, Леонарда Дубровчанина, Николе Радовчића, Тимотеја Пасквали, Франа Џуцића, Шимуна Охмућевића, а све те биографије (18 на број) налазе се у другом рукопису Ђорђићева дела преписане. Није преписао још ни биографију Ивана Доминкова које нема ни други рукопис. — Зато и јесте ставио као наслов своме препису Ест Адтетватиз (теотдгатав а не Адретзата Сеотдгата.

2 Те су биографије (18 на број) ове: Бартула Наљешковића. Бернардина Наљешковића, Вала Валовића, Гаврила Тампарице, Доната Ђорђића, Ивана Старчевића, Јакога Лукарића, Јакова Филипа Томазини, Јулије Бунићеве, Кризостома Рањине, Марина Бунића, Марина Кристићевића, Марина Циви, Марина Цицеровића, Матије Бунића, Николе Браути, Тимотеја Џасквали, Транквила Партена. У каталогу нема још ни имена Ивана Доминкова чије биографије нема ни у рукописима.