Godišnjica Nikole Čupića

шШ

Животи и песме.

Вредност дела као извора за дубровачку књижевност. Вредпост његова уопште. — Нетачности у деду. Извори дела (биограФи; историци и хроничари; други писци страни; кореспонденција, некрологија, генеалогија; архивска грађа уопште; књижевна дела дубровачких писаца: латинска, талијанска, српска).

Кад смо познали потребна општа дата о делу, пређимо сад на оцену и анализу самога дела. Познајмо колико вреди дело данас као извор за дубровачку књижевност, колико је потпуно, колико тачно, како је написано, који су му извори, итд.

Само, овде ћемо се ограничити на један део дела, на биографије српских писаца у делу, пошто се нас овде тиче само српска књижевност у Дубровнику.

Вредност овога дела као извора за српску дубровачку књижевност, тачније за биографију српских писаца, у Дубровнику, није дашас врло велика. Данас, после толиких, често одличних, радова о појединим дубровачким писцима, ми, у области дубровачке биографије, знамо често више него што из Ђорђићева дела можемо научити.

Пре свега, ми познајемо више српских писаца него што их у Борђићеву делу има. У том делу су биограФије ових српских писаца: Андрије Соркочевића, АНдрије Чубрановића, Анђела Мартини, Антуна Кастрато-

ГОДИШЊИЦА ХХП ||.