Godišnjica Nikole Čupića

210 ГОДИШЊИЦА

биографију Доминка Златарића узео је податак да му је Флавије посветио једну књигу песама,“ и да му том приликом честита сина (ову честитку у стиху и наводи) а то је видео у песмама Флавијевим у којима једна збирка носи наслов Мотаџит саттапит (ет ргттиз“ и у наслову посвету длатарићу, и у којима, на крају треће књиге ових „Моралних песама“, има једна с насловом Стаћиаћит отатасо 'даћатестло, побтиа јиретљ ећ Раћагттае зећоћав тесћотг, тавит јаоит“ У да, исту биографију узео је даље и податке да је Флавије посветио Златарићу своје три књиге Елегија и епску песму о Светом Влаху, и одиста Еедгатит, (збтг Ттев као и песма Пгриз Блазтиз ВЉћасизатиз носе одмах у наслову посвету Златарићу.“

саз“, „Пе огџве огфиа р. Зеерћаш ара Тизсоз«, „Пе тастш Ргивејае таста шајотађиз“. Флавије је ову збирку посветио Рањини као витезу ордена св. Стевана баш за то што се у њој говори о орденима уопште и специално о овом. Посвета гласи: „ад Росети Вћашјаш, ратилиа Кћасизшит еђ Рр. 5берћаш ш Етшла едшепш“. |

' У рукописима Утае е! сатпита стоји да је Флавије посве: тио Златарићу „рглаши сатшши Пргши« што је јамачно имало бити: „рпшша тотабит саглопшиа Ифгиш“.

2 У овој ГЕЊ. „Моралних песама“ је и она песма Златарићу „Вгшта по...“ која је штампана у уводу Г. Будманијеву (бат, р'зе., ХХТ стр. ХХЛ.).

3 Посвета гласи: „Ротишсо Ало Рагаушае зећојае гесбог1.“ — Само је прва књига „Могаћ ша Сагп!пшт« посвећена Златарићу. Друга је Антонију Меду („ад Апбопшт Меди, стеш Кћасизати); трећа, Франу Сагри (»„аа Етапсљзешш Застиша«“).

# Од ове песме Ђорђић наводи само крај (стих 11—14). У уводу Г. Будманијеву је цела. Иза ње је у ркп. Флавијевих песама још једна с насловом: „АЛПпа«, од 8 стихова, која је штампана у поменутом уводу такође.

5 луг Вјази ЏОграа уезбгав сизбоФфшз уНаш

ћегојсо сатпше сотрјеси ппрег асте5вив 5шт.

Тако почиње песма о св. Влаху. Посвета њена гласи: „П:Аасизв Ругтћиз Гизнапиз Пошисо 5Зјафагећјо, Рафаушае зсћојае