Godišnjica Nikole Čupića

ДУБРОВАЧКА БИОГРАФИЈА 223 е затте“ Ђорђић је видео да је Бобаљевић био пријатељ прослављеном талијанском песнику Анибалу Кару (рођ. 1507 + 1566), одличном петраркисти, и наводи осмртницу Бобаљићеву овоме.“ Тако исто, да је био пријатељ и Јовану Батисти Амалтеју, из Тревиза, такође песнику талијанском, који бејаше дуго година учитељ књижевности у Дубровнику и секретар дубровачке републике;“ и наводи и њему осмртницу коју је Бобаљевић спевао. Обе ове песме узео је Ђорђић у биографију Бобаљевића. Поменуо је још, опет у биографији овога, да је Бобаљевић био пријатељ и Франу Лукарићу, и да му је писао посланице; и, одиста, у талијанским песмама Бобаљевића, има четири сонета посвећена овоме.“ Из посвете пред издањем Бобаљићевих песама, видео је годину смрти песникове. Песмама овога песника послужио се Ђорђић још и за биографије Франа Лукарића и Марина Држића наводећи неке стихове из његових сонета овима посвећених. Из дела Шимуна Златарића узео је једну латинску песму и једну српску. Из дела Шишка Менчетића узео је помен о делима, и једну песму. Из дела Вица Пуцића узео је две песме, једну латинску и једну талијанску. Делима Вала Валовића се послужио као био-

+ Еппе ашогозе е разфоган е забге де! тастИсо Заупо де Вођај1 Зогдо, сет ћпото гаспзео. Соп рлуПеоло. Ја Уепега. Ргезво Алдо. 1589. (Овакоз абележио Рачки, „бат разеб УП. стр ХХГ. прим.).

> Штампана у Вођаћ, Еше, 1783, стр. 100. под насловом (2 сонета су под тим насловом): Јп тотге де! Сато.

3 Вобаћ, Елпе, 1783, стр. 102. Јт тотге фа М. бло. Вала „Атаео. — В. о Амалтеју, Тоттазо Сћетза, Рес! Шизћа Тозсал, за ш Фуега] бетрт а Васиза. (Радоуа, 1828). СОтр. 19.

+ Вођаћ, Влте, 1788, стр. 109—111. Најпре А М. Ктатсезео Тљссата. Еазрозћа, па још 3 сонета.

5 Вођаћ, Елте, 1783. То су сонети на стр. 110: А! тедезто Лмесалч, А1 тедедто; и на стр. 95: 41 Ратза.

6 буатг ртзег, П, 201. (песма 58). Наслов Влагет фгепилећ.