Godišnjica Nikole Čupića

224 ГОДИШЊИЦА

графским извором, те сву свађу између песника и Томе Надала Будисављевића прича по Валовој једној елегији које данас нема. Делима осталих српских песника које. ми у овом прегледу нисмо поменули, Ђорђић се служио само у толико да побележи имена и наслове њихових књига и песама, или да оцену њихову. Тако је радио н. пр. са делима Савка Гучетића, Василија Градића, и др. Има писаца чијим се делима, како изгледа, није ни толико служио, и која као да није ни видео. Такав је случај са делима Влађа Менчетића која и не помиње, или са делима Шимуна Охмућевића о којем само по Аморозију Гучетићу говори, или са делима Мароја Мажибрадића чију је целу биографију саставио само по једној песми Златарићевој.“

То су извори којима се Ђорђић послужио при изради својих ивота им песама, и којима дугује сву грађу што је у дело унео. Ипак зато има података у његову делу који нису из ових извора узети, или бар ми то не знамо. Такав је податак да је Савко Гучетић умр'о 1608, што је могао наћи или у архиву републике, у Зрессћео на пример, или у каквом рукопису Гучетићевих дела, јер на рукописима често стоји забележена година, смрти песникове. Тако, и лични опис Цвијете Зузорићеве, који је мора бити саставио по неком портрету Цвијетином који се онда чувао. Тако, најзад, и они подаци о прорицању Вица Пуцића.

' 'Ђорђић се позива изреком на »Тер аза ејеста дпа еф паттаћ сапзав 5 геафиз, роепае, еБ Јаффта Вид за“.

2 Поменимо да је Ђорђић и своју једну песму унео у Утае ећ сатпита. То је она латинска: „Ош Наспзтпаз зиђииз «тешог аглебаћ агсез...“ која је у биографији Ивана Гундудића млађег (в. ПЛ. гл. овог чланка).