Godišnjica Nikole Čupića

230 ТОДИШЊИЦА

ваишао на овећу биографску грађу о знаменитим Дубровчанима па је хтео д= допуни тиме своја ранија дубровачка истраживања, и онда написао то Писмо у којем излаже оно што је у Падови нашао.

Ко је био Марин Златарић којем је он писао писмо, не можемо рећи посигурно. Цријевић не зна ништа више о њему од онога што је Борђић сам рекао.' Али ће бити по свој прилици да је то онај Марин Стијепов Златарић (Маттиз Зберћат 5]абатећи5) који је издао Ђорђићево дело Аростузгв, 1762, у Млецима. Свакако неће бити онај који се у једном рукопису Борђићевих Живота и песама спомиње као ималац писма Зрињскога и чије је пуно име Марин Доминков Златарић (Маттиз Попе; ЗЈафапећи), јер је тај жив био још 1786. како се у истом рукопису каже.

У овом писму су биографије Марпна Геталдића, Антонија Меда, Ђорђа Дубровчанина, Доминка Златарића, Ђорђа Баљиви, и две кратке белешке о Антуну Бунићу и Франу Краси.

да нас има интереса само биографија Златарићева, пошто је он српски писац док ови други то нису. У њој је пак готово све што је у биографији Златарићевој у животима и песмама (сем српских песама), п има више још натпис на университету у Падови, цитат из Марула и две песме Симонетине.

павле Поповић

' Видети Сетра, ВЕЈ. Вас. биогр. Јеп. Сеоте. сар. УП. и 1Х. пп 140,

2 Подс«, 30.

5 0 Ђорђу Баљиви забележио је пре Ђорђића Ђорђе Матеји у поменутом додатку уз Писмо попу Раду (в. напред).