Godišnjica Nikole Čupića

'

ДУБРОВАЧКА БИОГРАФИЈА 229

стоји у Писму да је живео око 1460, а у Животима и песмама да је то било 1500; за Менчетића и Држића, стоји у Писму да су живели око 1480, а у Животима и песмама, око 1500.

У оценама писаца, Ђорђић јеу Писму онакав исти као што смо видели да је у Животима и песмама. Ретко да оцену о којем писцу. Хвали и овде јаче Гундулића, М. Држића и друге које је и тамо истицао, а додаје похвале и за Ивана Бунића, и Ветранића.

Извори су овде сама дела песника и писаца дубровачких. Грешака нема много, осим каткад у годинама кад је који писац живео, а које он ипак приближно даје, или оне коју је Цријевић нашао (в. напред о Руфину Скачоти). Ред у набрајању дела и песника види се одмах: најпре су поменути писци чија су дела штампана, затим они чија су дела остала у рукопису.

Писмо Марину Златарићу Цријевић назива Ут; гПизтез рата Кадизтта ет Раватттз топитетиз п каже о њему само оно што ми из самог писма знамо; то исто каже и Апендини.“ Сладовић и не помиње ово писмо.

_ Џисмо је ово писано, то се изрично каже у њему 1729. Оно је јамачно последњи рад Ђорђићев на дубровачкој биографији. Писао га је кад је отишао у Падову. Истражујући по библиотекама падованским, он је

1 „Стедо сеће Ноглазве шбогпо а1 1460 (Гетета а Р. Вадо); „аппо 1500 у1хааве зђујиз топеф“ (Утаев ећ сатт.).

2 „Шопгтопо уегзо П 1480« (Љебета а 1. Кадо); „тпешие аппо Фош 1500 ибегапе Ногшњ“ (Упаг ет сатт.).

3 Сетра, ВЊ]. Кагс. П, биогр. Топ. Сеого. сар. УП; Аррепдет, П, 80.

+ Заштет зболпзка, 1851, страна ХТУ: „У. бај. Арг. аппо МрооххЕх“