Godišnjica Nikole Čupića

ОБИЧАЈИ У ЦИГАНА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ

52 сл |

шњица) а после године берш (тодишњица). Тада се гради халва па се шаље по комшилуку по један чанак и то у три, пет, седам, девет итд. кућа, само се пе сме слати у паран број кућа. Где год се халва донесе у кућу, мора од ње свако чељаде да окуси и да после тога пије мало воде, јер ако се не би пило, мртвац не би имао воде на ономе свету. Али ако је ко тога дана пио другога пића сем воде, не сме узимати халве. — У вече се прави улајбе, вечера на коју се позива 5, 7 иди 9 људи.

Сем овога за време Барјама и Рамазана, чини свака кућа својим умрлима тевит (подушје). Тада се од брашна и масти месе петуле, које поспу шећером. Ко хоће прави тада и халву.

У очи свакога петка пале се мртвима за душу лојане свеће за време вечере. После вечере свећа се однесе до прага, па се њоме махне по ваздуху да се сама угаси. Исто се тако пале и гасе свеће за време свих подушја.

У Цигана је врло укорењено веровање у вампире.

Вампир постаје онај мртвац који је за живота починио многа зла, или онај кога је, док је несахрањен лежао, прескочила каква животиња. Али вампир не може постати сваки мртвац, већ само онај ко је, од вамприске Фамилије.

Вампир се претвара у шта хоће и тако прерушен излази из гроба за 40 дана, а ако га после тога времена. не поједу вуци, он се сасвим врати на овај свет. |

Понеки мртвад може и да измоли да се врати на овај

свет, било да коме учини какво добро или да се освети.!

1 Наводим две циганске приповетке које ово лепо представљају. Прва гласи:

Неки Циганин дуговао другоме Циганину 500 гроша, па док је поверилац био негде на путу умре дужник и тако не плати свој дуг. Кад поверилац дође кући и сазна да му је дужник умро не

ТОДИШЊИЦА 17