Godišnjica Nikole Čupića

0956 ГОДИШЊИЦА

И у рај и у пакао води пут преко једне ћуприје од сламке. Ко је праведан лако пређе преко ње и иде у рај а ко је грешан падне с ћуприје право у пакао.

Породица покојникова још на гробљу дели за душу умрлога колико је у стању. Код куће се прави талва од растопљеног масла, брашна и шећера па се то дели за душу.

да мртвацем се жали година дана, за то време се не пева и не весели, али одело ни једна жева не замени црним, сем што по нека забради црну шамију али и то је врло ретко.

Верује се да велике грешнике земља избацује, Т.Ј. нађу их сутра дан раскопане и извучене из гроба.

Седам дана после смрти оставља се умрломе евта диве (седмина). после четрдесет дана саранда диве (четрдесетница), после пола године екваш берш (полугоди-

Ово се двоје, рекне побратим, курвало на ономе свету, па сад жуде једно за другим. — За тим наиђу на женско затворено у кавезу од гвожђа, које се непрестано удара о стране од кавеза и убија се. То женско, објасни побратим, на ономе свету није хтело да зна за мушко. — Мало даље наиђу на једну голу женску, којој су папуче од хартије. — Ова се курвала на ономе свету, а папуче су јој од хартије с тога што су јој ноге увек биле горе подигнуте. — Пошто прођу кроз џенем отидну у азбашчу, где су сами праведници. Морали су прећи преко ћуприје од сламке, али срећно пређу преко ње, јер су биди праведни. У азбашчи седе људи око совра, и једу. То су они који су делили на овоме свету, који пак нису ништа уделили, само шетају и разговарају, али не једу. Једна жена за живота уделила само један опанак па њега и глође. — У једној огради играју се по цвећу ситна деца. — За тим преко исте ћуприје пређу и изађу на овај свет. — Код ћуприје их срете један Турчин. Овај је Турчин ђаво, објасни мртви побратим, ко год умре овде га овај Турчин сретне и пита: Ко сам јаг Ако мртви рекне: Ти си Бот, онда га он баци у џенем, а ако рекне: Ти си ђаво, онда га пусти у азбашчу. — За тим мртви побратим посаветова побратима како треба да живи, да не би грешио, па се растадоше.