Godišnjica Nikole Čupića

260 ГОДИШЊИЦА

је да је вампир и треба га макар само иглом убости и он је готов, одмах се спихтијоше.

По неки вампир и спава са женом те жена може да затрудни и да роди. Тако рођено дете зове се вампир-огли (вампиров син) и кад одрасте може да ВИДИ вампира и да га убије ако хоће.

чува свиње. — Његова жена дуго је чекала да јој се муж врати, па кад виде да га нема пође с побратимом да га тражи. Идући дођу у онај исти хан где је младић све изгубио и нађу она два човека, који и њих натерају да играју карата. Побратим пристане да игра. Она двојица беху вампири па им он брзо увиде превару, па стане и он њих варати и узме им све што су имади и што су од младића били узели па их онда убије. За тим пођу даље да траже младића и после дугог тражења нађу га где чува свиње у планини. Кад их спази застиде се и стаде бежати, али га побратим стигне и ухвати. да тим га окупају и обуку као што је некада био, па се врате натраг. Пошто се вратише вампир затражи да поделе што су спечалили, па да се врати својој кући. Младић пристане и поделе све, само је још жену ваљало поделити на два дела, јер су и њу заједнички зарадили. Вампир замахне ножем на њу да је расече, а из ње изађе змија, коју он одхах убије. За тим рекне младићу: „Ја сам онај мртвац кога си ти исплатио, за то сам те наградио, све што смо заслужили твоје је, ја сам узео одобрење само за четрдесет дана, данас је четрдесети дан и ја се морам вратити.“ После овога се опросте и вампир се врати.

1 И ово нам депо казује једна циганска приповетка :

Умре неки Циганин, па пошто га сахране он се повампири, дође својој кући и пошто поједе све што је у кући нашао јави се својој жени па јој рекне: „Немој ме никоме казивати, ја ћу ти долазити и доносити све што ти за кућу треба онако исто као кад сам био жив,“ За тим је долазио кући свако вече и доносио по џак орашна и по једну овцу пастрме. Пошто га за четрдесет дана не поједоше вукови он се са свим одомаћи у својој кући само се од људи крио. По цеду ноћ би спавао са женом, а дању би га нестајало. После неког времена жена остане трудна и роди вампироглија. Кад дете напуни осам година, жена не могаде више трпети вампира, те се потужи својој браћи. Браћа дођу сестриној кући и стану пазити. Вампир дође али они не могу да га спазе. Тада