Godišnjica Nikole Čupića

ОБИЧАЈИ У ЦИГАНА КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ 961

Вампири се тамане или помоћу вампироглија или тиме што у суботу иду на вампиров гроб па га раскопају и напуне трњем и запале те изгори или га избоду оштрим кољем или другим чим од чега се спихтијоше.

Циганска су гробља свуда одвојена и од турских и од српских. Нико не трпи да се Цигани ма које врсте сахрањују у гробовима где се други свет сахрањује, јер се сматра да би се тиме оскрнавила гробља. У Нишу је циганско гробље читав сат далеко од вароши. У Алексинцу није далеко од вароши али је изведено за себем у њега се сахрањују не само Цигани из Алексинца већ и из целе околине, јер другога циганског гробља на далеко нема. Тек у новије доба допушта се крштеним Циганима да се сахране у српским гробљима.

Ко год може гледа да удари својим мртвима на гробове камен (бар). Камен је обичан неотесан а меће се одмах иза сахране.

Влашки Цигани сахрањују се као и Власи и при томе имају скоро исте обичаје. Има и појединости које су често њихове, али ја не имадох прилике да их опишем.

И Влашкп Цигани верују у вампире, које они зову стригој, но и они причају да се не може повампирити сваки човек, већ само онај ко је од вампирске Фамилије и кога што прескочи док је несахрањен. — Кад се човек повампири изађе из гроба па чини штете: дави кокотке и друге животиње, лупа, разбија, пали куће ит.д. Вампир може трајати 15—20 дана а после тога поједу га вукови. Понекад долази вампир и својој жени па с њоме живи као и за живота. —

браћа позову дете и кажу му да у кући има вампира, не казујући му да је вампир његов отац. Вампир-огли увек види вампира и јачи је од њега. Дете узме пиштољ и кад види вампира убије га, Вампир се сав спитијоше и од тада није долазио.