Godišnjica Nikole Čupića

36 ЦРТИЦЕ

тула, а после Кутуле дошла је у руке данашњем газди бакалину Дади.

Испод те куће, мало северније, била је Сакачесма, која је сада измештена на рогаљ улице Јованове и Дубровачкв. Кавана Гушанац. Од велике пијаце онамо ка Граду, на раскршћу Дубровачке улице, на левој страни, на самом рогљу, празан је плац, ограђен тарабом, и обележен бројем 7. На том плацу била је пређе двокатна кућа: при земљи дућан а горе стан за живљење. То је била кућа Спасе Миловановића терзије. Одмах до те куће била је (а стоји и сада) двокатна кућа Николе Гушанца, такође терзије. Ова друга кућа данас има на горњем боју 6 прозора, а на доњем је каваница, којој се над вратима чита: Хавана Гушанац. О тој каваници, или боље рећи, о њеном некадашњем газди бележим овде што сам чуо од старих Београђана, суседа његових.

Никола је био родом из Наша, а његов први сусед Спаса из Параћина. Никола се био оженио Стаменом, свастиком београдскога проте Димитрија Вујића, а Спаса је имао за жену неку Румену. Сусед Спаса и суседа Стамена спријатеље се тако да сусед Никола код жене остане без жене а суседа Румена код човека —- бе човека !

У невољи својој, Никола се пожали Кнезу Милошу, и овај ту ствар расправи на свој начин: заповеди Ни-

' Овај Кутула био је из Јањине, неки старешина у области Тепеленлиној, и одонуда је овамо добегао с доста новаца. Овде је купио био ту кућу и једну хлебарницу. Ту је живео п умрђо. Иза њега остао је син му Никола Кутула, који је ту кућу држао и најпосле продао. Никола је бивао по свету знао је неколико језика и разумевао многе трговачке послове.