Godišnjica Nikole Čupića

ТОПОГРАФИЈА 35

јесте леп и широк видик доле низ Дунав, на Баната и на брда Миријевско и Вишњичко.

Јалија. Јалија се зове она равна десна обала Дунава од Града низ воду до испод вароши Београда. Тако се зове и засељен део те равни, управо доњи део Аорћола, онај што је ближи к Дунаву.

На Јалији је јеврејска мала. И јеврејска освовна школа у тој мали зове се и пише: Школа на Јалији.

Јевремовац. Данас Ботаничка башта, која припада Великој школи. То је, до године 1889, било имање Краља Милана, које му је остало од оца, а звало се евремова башта, по ранијем газди, Господару Јеврему, деди Краљевом. Поклонивши ту башту Великој школи, Краљ Милан је углавио: да се прозове Јевремовац. Тако је постало то данашње име.

Пред Јевремовцем је чесма, а вите те чесме нова основна школа, коју је општина подигла на пладу, који је Вучић био поклонио Београдској болници.

Југовићева велика школа, у Београду, 1808. Кад се с Велике пијаце Вишњићевом улицом пође доле ка Дунаву, остављајући десно Главну полицију а лево Текију, долази се на раскршће Вишњићеве и Јевремове улице, и ту на левој страни има двокатна кућа старога кроја, с неколико димњака на крову, од којих на највишем су роде давно свиле своје гнездо. Пред кућом је мала авлија и већа капија са два камена за седење.

У тој кући била је гГуговићева Велика школа, која је отворена 1. септ. 1808.

После пропасти од 1818 та је кућа опет отишла у турске руке. Доцније је њу купио од Турака неки Ку-

~ 3+