Godišnjica Nikole Čupića

38 ЦРТИЦЕ

своје заставе, па су ту боравили, а Француски је конзул отишао у град, и на градском бедему разапео шатор, и онде је боравио, докле су турски топови с града зијали на варош, а одовуд од вароши су, дуж Калемегдана, биле барикаде и српска војска.

На Калемегдану, на нарочитој трибуни, пред војском турском и српском, пред Кнезом Михаилом, митрополитом, министрима и саветницима, пред Риза-пашом последњим београдским мухафизом, и пред многобројним светом, 6. априла 1867, око 10 сата пре подне, прочитан је Султански Ферман од 5 дана Зилхиџе 1283 године = 29. марта 1867, којим се градови у Србији уступају Кнезу Михаилу. Тада је на градским бедемима српска стража заменила стражу турску, и Кнез Михаило свечано је ујахао у град београдски као у српску тврђаву. Народној радости, тога дана, није било мере!

Пошто је одмах за тим турски гарнизон отишао са свим из Београда, и пошто су Срби добили Град у своје руке, Калемегдан се је почео уређивати и засађивати. Данас је то најлепши парк у Београду, коме лепоту увећава и сам природни положај.

Калемегдан мали зове се источни део тога градскога поља, које још није уређено ни засађено.

Кајабурма. Кајабурма или Карабурма зове се онај нос или врх од брда врачарскога што се спушта у Дунав испод Београда а више села Вишњице.

Ту се обично погубљавају они које судови осуде на стрељање.

Више Кајабурме је Кланица, а пспод Кајабурме Фабрика за платно: све нове зграде и нове радње.

Касина. Трећа кућа од левога рогља СОкопљанске улице, где ова избија на Теразије, гостионица је Касина, То је име дошло овако: пре године 1858 та је кућа при-