Godišnjica Nikole Čupića

ТОПОГРАФИЈА 39 падала Браћи Лукићима из Велика села. Око године 1858 у тој се кући уреди нека Ласина за одабране чланове; али се друштво те Касине наскоро растури, и касински намештај купи за свој стан официр Марко Катанић. Од тога времена кућа је та измењала више газда, а све се звала Касина. Последњи њен газда био је Васа Мијатовић, који ју је оставио Дому сиротне деце. Данас та кућа има име Хотел Касина, а историја јој ово што је испричано.

Кланица. Доле испод Краљевих штала, одовуд Кајабурме, подигнута је, пре неколико година, модерна Кланица, тде се коље стока и месо се извози за границу.

По тој Кланици већ се и она околина, почела звати Кланица.

Ковач на кући. Она кућа у Поп-Лукиној улици бр. 14, у којој је данас Државна штампарија, припадала је најпре ковачу Штајнлетнеру, који је њу и начинио. На крову те куће Штајнлетнер је био наместио ковача, у природној величини, с кожном кецељом о врату, с чекићем у руди, и с наковњем пред њим. То су деца радо гледала, и чудила се ковачу на кући! Доцније је Штајнлехнер ту кућу продао држави, а ова, оправљајући и проширујући горњи бој, скине с куће ковача, и сада га нема на крову. У овој кући седео је ован Хаџић (Милош Светић) кад је боравио у Београду ради писања извесних закона. Ту се, код њега, састајала ондашња београдска интелигенција, а и опозиција ондашњему стању ствари у Србији.

Ковачи на Теразије! Кнез Милош је све коваче иселио из београдске вароши (у шанцу) на празно поље од Стамболкапије горе ка чесми теразиској. Хтео је да