Godišnjica Nikole Čupića

ТОПОГРАФИЈА 43 ханџије изашљу депутацију пред Вучића и умоле га да, у повратку, дође у Недељкову башту њима на весеље. Он им учини по вољи, и буде свечано дочекан.

Ороспикапија. С Калемегдана се улазило у Град на две капије: на ону која гледа ка југо-истоку, на коју се улази и данас; и на ону што је спроћу оних липа у парку, и што гледа ка Великој цркви. Срби су ову капију звали Карађорђева капија. Кажу да је Карађорђе на ту капију улазио у Град. А Турци су је затворили, и звали су је Ороспикатија, ваљада зато што су на њу улазили у Град Срби, непријатељи њихови.

Ороспићуприја. Иза Кајабурме на миријевском потоку има каменита ћуприја, која се зове Ороспићуприја. Ту има и мала воденица коју је био купио Милосав Здравковић саветник. Милутин Хера му се смејао и говорио:

— Чујте људи! Милосав има воденицу код Ороспићуприје, па доноси из Ресаве брашно те храни воденичара ! !

— Кути, Бога ти, Милутине, одговара се Ресавац: — ја не могу да будем без воденице, па макар ми не доносила ништа. Кад чујем оно чекетало да ми чегрће, мислим да сам у Ресаве!...

Пропланак. У парку на Калемегдану, према гостионици Круни, има повећи пропланак, засејан детелином, а у једном његовом крају засађен је омањи јељак. Ту су, на крају новембра 1830, били намештени шатори, те су се, 29. нов. 1880, београдски везир Хусеин-палта и Кнез Милош први пут видели, и договорили о свечаности која се имала извршити сутра дан (30. новембра 1830).

Рупа врачарска. Чешће се помињала и писала Врачарска рупа, као каштига из доба Вучићеве власти. Постање је тој рупи овако: