Godišnjica Nikole Čupića

44. ЦРТИДЕ

Године 1942 Вучић је с војском пао на Врачар онде где је сада врачарска среска канцеларија и где су све оне околне куће — којих онда није било, само је Исидор Стојановић био начинио кубу од набоја, и до те куће налазила се готова рупа из које је вађена земља за набој. У ту рупу затварани су противници Вучићеве буне, јер другог затвора онде на оном пољу није било. Први је стављен у ту рупу неки Тркић из Шапца. Зато се некад рече и Тркићева рупа.

Савакапија. Савакапија била је онде где се данас низа степенице од семинарије слази на Саву. Ту је била повећа касарна за низаме, подигнута на тврдим теме-. љима, на којима су некад били и топови наперени уза Саву.

Ова се капија некад звала и Бањалучка капија.

И с ове капије низами су отерани 1862.

А године 1806, 29 новембра, Срби су на овој капији најпре продрли у опсађену дотле београдску варош.

Савамала (село). Ово село било је насељено дуж Циганске баре (Венеције) од данашње Антулине куће па горе чак до данашњих монопола. Селу Савамали био је запис, зборно место, онде где је сада тобџиска пијада, пред Бајлоновом каваном. Ту је о Маркову дне играло коло. На ту светковину долазио јеи Кнез Милош и Савамалке су му давале ките цвећа.

Доцније Кнез Милош је наредио те су Савамалци дигнути одатле и пресељени у Палилулу. Многи су се на то љутили а дато им је боље место. |

Седам кућа. Зове се крај Београда баш до Лаудонова шанца на цариградском друму. Ту су најпре биле подигнуте куће у пољу њих седам на број, а сад се принављају и друге, а место се то зове седам кућа.