Godišnjica Nikole Čupića

48 ЦРТИЦЕ

пресељено београдско гробље од Варошкапије; на Таш-. мајдану је 185 начињена палилулска црква у славу св. Марку. Црква је брегу Ташмајдану са запада, а камени је мајдан с истока, теме пак брегу Ташмајдану и сад је засејано гробовима.

На сву прилику овај брег Ташмајдан је она Чупина тумка где је спаљено тело Светога Саве !

Текија. Она зграда на Великој пијаци, на рогљу Вишњићеве улице, баш спроћу Велике полиције, зове се текија, јер су у њој, за турске власти, дервиши држали своје богомоље и састанке. За српскога доба та је зграда, припадала Србима, и у њој је испустио своју душу први српски министар просвете Доситеј Обрадовић 1811.

Теразије. Уводећи воду у варош Београд, Турци су дуж онога ђериза (зиданога водовода) који узима воду из мокролушких извора, на извесним даљинама, зидали куле, на које су водоводним цевима узводили воду, да би она добила виши скок за свој даљи ток. Такве куле биле су: једна онде где је данас 7теразијска чесма; друга готово онде где је сада кавана Руски цар; а трећа је била онде где је сада кавана Грчка краљица.

Од те три куле највећа је била она на Теразијама. Та је кула, поред своје веће висине, стајала на пространој чистини, далеко од околних кућа, а била је и виша од свих околних зграда. Све те куле Турци су звали: Теразије за воду. Од тога се цео онај крај нове београдске вароши нарочито од Двора до близу Стамболкапије, и данас зове Теразије. А Тгразијски кварт, за управу вароши, обухвата једну шестину Београда.

Топчидер. Река топчидерска извире у атару села Рипња а увире у Саву у дно аде Циганлије. Данас се