Godišnjica Nikole Čupića

ТОПОТРАФИЈА 49

нарочито зове Топчидер оно државно добро, које се пружа с једне и с друге стране те реке од Дареве ћуприје горе до близу села Кнежевца. На том простору било је пре село Рвати, па је расељено, и земља му узета у састав државнога добра, које се све данас зове Топчидер.

У Топчидеру је стари дворац Кнеза Милоша (1831), у ком је он и умро (14 септ. 1860); црква (1834), чесма, салон, стаклена башта, велики парк, и онај парк где је 1865 слављена 50-годишњида Србије; касарна, кошутњак, где 1868 погибе Кнез Михаило; расадници за пољску привреду и још друго што шта. Топчидер се овде помиње тек да се сачува одзаборава оно што заборав прети да покрије, али Топчидер, И по овом што у њему има данас, и што се је имало пре, или што се онде догађало, заслужује да буде предмет нарочитог говора и описа.

Тоскина чесма. У улици поп-Лукиној, која иде од Варошкапије поред Државне штампарије у Сава-малу, има једна чесма с горње стране улице. Ту је чесму градио неки београђанин Тоска, коме је кућа била тој чесми преко пута. Сада нема у животу Тоске, кућа је његова добила другога газду, чесма је отишла ка имању новога. сајбије, а точак за воду измештен је мало више, тек се увек зове „Тоскина чесма“ и она, и онај крај око ње.

Три кључа. Она улица која води од Велике пиваре онамо ка монополима, и која иде напоредо с улицом Милош Велики, зове се три кључа. Најпре је ту била једна Фирма где су измолована била три кључа и 0320 круна, па се после то изгубило, а име улици остало до данас.

Тркалиште. Оно поље од старога гробља на Ташмајдану па навише уз цариградски друм, где је сада пиГОДИШЊИЦА ХХП 4