Godišnjica Nikole Čupića

50 ЦРТИЦЕ

јаца, зове се Тркалиште зато што је ту Кнез Михаило држао коњичке трке. Од тога се и околне куће зову: куће на Тркалишту.

фФићирбајир. Турци, док су живели у Београду, Калемегдан је био прави Калемегдан, то јест, чисто градско поље: овога данашњега парка, није било! Онда су Турци ону ивицу Калемегдана која је окренута к Сави, и којом се сада пружа широка стаза од Града право ка семинарији и к Великој цркви, звали фићир-бајир, а то веле значи: брег за размишљање.

фФишеклија. У ову улицу која се данас зове улица Краља Александра, и која иде од некадашње Баталџамије до Тркалишта, били су исељени трговци барута и фишека, пи дућани су им били на оној страни дуж старога гробља. Тада се улица звала Фишекџијска улица или краће: фишеклија. Сад је нестало Фишека, па и трговаца фишекџија, а улица се прозвала Александрова, тек је неки и сада зову фишеклија. — Место Фишека. сад се тамо продају старудије: старе хаљине, старо посуђе, и свакојака стареж.

Хумка од године 1830. Оно место с кога је 80 новембра 1830 с великом свечаношћу објављен султански хатишерифФ о унутрашњој независности Кнежевине Србије, находи се у порти палилулске цркве 60—70 хвата на север, баш до гроба пок. Милоја Лешјанина. И данас се познаје прилично висока земљана подина, на којој је била трибуна за читање хатишериФа и берата. На среди те подине сад је точак воде која бије из општега водовода!! Около су гробнице одличнијих Београђана и дрвеће засађено ради хлада.