Godišnjica Nikole Čupića

Ку ЕТНОГРАФСКО ГРУПИСАЊЕ 128 У колико су поједини њихови делови даље од тога језгра, у толико је слабија етнографска веза између њихи језгра При данашњим политичким приликама грчка народност изван Грчке нема изгледа на етнографско јачање а још мање на територијално растење. У најбољем случају она може остати при данашњем стању.

Арнаутска народност стоји у много бољим етнографским приликама од грчке. Њена етнографска област, и ако има издужен облик, ипак је доста широка а при том и једноставна те јој не може претити опасност ни с једне стране. Њени изданци у јужном и северо-источном правцу стоје у широкој географској и јакој етнографској вези с етнографским језгром у Арбанији. Због тога она може имати само напредовања а никако опадања, нарочито на северној страни, где живе Геге, Физички и етнографски јаче племе од Тоска, који живе на југу Албаније.

Цинцарска и Турска народност имају, као што смо рекли, једнаке али у исто време најнеповољније облике својих етнографских области. Њих две имаће и једнаку судбину у будућности: да прве ишчезну с етнографске карте Балканског Полуострва. Турска народност даваће под данашњим политичким приликама и због верске разлике већег отпора, али после њене политичке пропасти доћи ће убрзо и етнографска пропаст.

Српска и бугарска народност имају према облику својих етнографских области највише јемства за одржање и даље напредовање. Њихове најслабије стране за сада у етнографском и најнеприступачније у географском погледу находе се на југу, јер су обе тамо најјаче прошаране страним елементом а при том највише раздвојене планинама од етнографских језгара. Србија стоји у том погледу горе од Бугарске, али је за то Бугарска слабија у своме етнографском језгру од Србије.

| Д-р М. В. Смиљанић.