Godišnjica Nikole Čupića

122 ГОДИШЊИЦА чан., у главном сличан каквом већем острвском архипелагу. Везано је више за грчко-албанске, мање за родопско-македонске планине.

Српска народност живи у главном у динарском планинском систему, заузимајући га цела, али се простире дубоко и у родопски а мање у балкански и карпатски планински систем. Њено распростирање на Балканском Полуострву стајало је у вези с пружањем динарских планина и долином моравском. Из овога система и помоћу ове долине прешла је на југ у родопски систем. Њена етнографска област је широка и дугачка и на врло великој површини једноставна. Њене ивице, нарочито јужна, прошаране су страним елементом.

Бугарска народност заузима већим делом балкански планински систем, али се протеже и на југу област родопског система. Њено ширење стајало је у јакој вези с маричком долином и југо-западним попречним долинама, које воде у Ст. Србију и Македонију. И њена етнографска област је довољно широка и дугачка, али је исто онако као и српска на југу и истоку прошарана, страним елементом.

Напослетку појава турске народности на Балканском Полуострву. стајала је у главном у вези с његовим положајем према Азији. Њено распростирање по полуострву ишло је махом речним долинама Марице, Вардара и Мораве. Облик њене етнографске областп је исти као код цинцарске народности; само су поједина острва већа по површини него код Цинцара.

2. По изгледу и величини данашњих етнографских области појединих народа Балканског Полуострва може се закључити о њихову бољем и рђавијем етнографском распореду, о напредовању и пропадању њихову.

Грци изван Грчке живе развучено лоред морских. обала, имајући мало везе с етнографским језгром у Грчкој