Godišnjica Nikole Čupića

182 ГОДИШЊИЦА

с мађарског преведена. Чија је она и које јој је оритинал, нисмо могли наћи.

п. ДРУШТВЕНЕ КОМЕДИЈЕ.

Набрежное право. — Жертва смерти. — Сгари војак.

— Карташ. — Негри или љубав ко сочеловјеком сво-

јим. — Предувјереније сверху состојанија и рожде-

нија. — Сирома стихотворец. — Селико и Бериза или љубав измежду негри.

Драма као што је Фернандо и Јарика, Награжденије и наказаније, „друштвених комедија“, дакле, како бисмо ми данас рекли, „грађанских“ и „породичних“ драма како су се оне некад називале, има у Јоакимовим рукописима више него шаљивих игара. Две су од њих које по хронолошком реду најпре ваља да прегледамо, обе из 1812, Набрежное право и Жертва смерти.

Набрежное право (1 чин)' је комадић с друштвеном тезом, прецизније речено с критиком једног „варварског“ права које је некад владало у Европи, по којем роба, са лађа што претрпе бродолом није својина њеног правог имаопа него онога који је први нађе к узме или онога на чијем се земљишту роба нађе („набрежно право“, У(тапдтесће,, дгоб 4' врауез). Да та критика буде рељефније истакнута, у личности комада унесен је, поред Европљана, и један „Индијанац“, дивљак један, који у својој безазлености и доброти не може ни да замисли

1 Набрежное Право. Едно позорице у едннмљ дђиствпо изданно Јоакмомљ Ввичемљ. Вљ Б8динћ Градћ. Печатанно при Славено-Сербскон Печатни Кралевскаго Вееучилица Пештанскато. 1812. 80, Листи 13 непаг. — Ркп. је својина К. О. Акад. Наука (в. Кат. број 191).