Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА |69

Хисар, чије име и положај нису данас познати. Чудановато да се у нашим летописним белешкама не помиње град Звечан, а било би непојмљиво и чисто невероватно да се наши стари у очајној одбрани својој, у војни овој 15. века, нису хтели користити неприступним положајем града Звечана који јеу ХГи ХП столећу противстајао толиким навалама непријатеља. — Сва-| којако, и ако нема сувремених летописних забележака, Звечан је и у овој крвавој војни остао као неосвојив, о чему ћемо се доцније уверити. Напротив Трепча није имала ни опкопа ни градских бедема за одбрану; Турци су је несумњиво заузели без отпора, пошто су раније савладали отпорну снагу бранилаца Новога Брда, Приштине пи може бити последњи отпор на бедемима града. Вучитрна, на Косову. Заузећем' Трепче, најглавнијега рударског места у овоме крају, Турци су олако заузелп и поработили Копориће и целу десну страну старе жупе Горњега Ибра. „Цар је Мехмед узео од деспота сву рашку земљу све до реке Мораве, и само му је оно оставио од Мораве до Смедерева“ — вели сувременик догађаја Мих. Константиновић.“ А сви се нати историци једногласно слажу у томе, да се ово заузеће догодило у другој половини 1455 године. Тада је освојилац Цариграда и ситничких градова, Мехмед П, навукао непробојни застор мухамеданске таме на овај крај, који га још и данас скрива у сенци већ трулога и досада толико пута поткресиваног османскога царства, од којега је једва у прошлом веку отпао један делић из некадашње области Горњега Ибра и придружен Краљевини Србији.

% : ж > Коначним освојењем, десне водопађе Горњега Ибра. Турци су нанели самртнички ударац рударским насељима, п учинили потпун преврат и крај свеколиком дотадашњем развитку његову. Истина, у сенци највеће снаге османског царства Трепча се још кроз дуги низ

' Годишњица ШП. стр. 352. Годиш. У, стр. 146. Деспот Ђурађ Бранкввић књ. И. стр. 241—242. од Ч. Мијатовића. > Цитат у Новаковића Годишњица П, стр. 354.