Godišnjica Nikole Čupića

182 ГОРЊИ ИБАР СРЕДЊЕГА ВЕКА

ратова. И у помегницима ХМГ и ХУП века налазимо забележака о жупи Ибру, где се помињу села: Каиково, Крушчица, Миоковићи, Бело Брдо итд. Ну' занимљива је, и ако је нејасна и тајанствена, ова забелешка: Шалана Николо и даодороу коскодоу Богдана и додороу и родитеље зего Станца и Анноу. Клдстели Стефана Захтнкта срввскми Дмитра и Соупа.

И Сфросиноу и ЛМакра Зоупрокикњ Андина Бигакца.“

Несумњиво у овом се поменику скрива читава историја, везана тајанственошћу својом с данашњим

арнаутским племеном Шаљана пи данашњим именом. целе некадашње околине трепчанске, која се сада зове.

Шаљом. Али услед оскудице историјског материјала немамо могућности да за сада прозремо у ову тајанственост. На жалост, последње две деценије ХУП и прва половина ХУШ века јесу Фаталне у историји Горњег Ибра, нарочито фаталне за југо-источни крај са средиштем у Трепчи, где се још 1685 године помињу хришћани рудари и њихови рудници. Ратови које у то доба Аустријанци вођаху с Турцима, оставише за собом праву пустош у области Горњег Ибра. 1689 године 315 септембра заузели су српски хајдуци суседни Козник и Маглич с народом који им прилажаше гомилама, а крајем септембра ђенерал Пиколомини упути се од Ниша на Косово и одважним нападом заузе Приштину, Качаник и Скопље. Из Приштине, пошто се је вратио од Скопља које је спалио 13 октобра и заузео Ново Брдо, пошље пуковника Штрасера с 3 батаљона да заузме Митровицу, Звечап и Бањску, јер беху још у рукама Турака. Митровицу и Бањску која, се предаде 921 окт. (3 нов.), заузеше ћесаревци олако; али се неприступни Звечан држао, те га не могоше освојпти нп топовском ватром, већ га држаше у оп-

сади.' На тај начин цела област Горњег Ибра допаде_

1 Гласник УШ, 44—45. дборник |, 282.

> Споменик 1, 178.

3 Јиречек Гле Н..., 54.

1 Новаковић, Глаг ХХХП, 84. Гле Фгтету се ТћеЏпаћте дег 5. шла Кгоабеп -— 71. Годишњица •Чупићеве задужбине књ. ТУ, 148.

Са Еј а 7 О о ДОРА ЗАДА за

кана Леви