Godišnjica Nikole Čupića

ГОДИШЊИЦА 2('5

да су лирске или женске песме онв које нису десетосложнога стиха а којима је садржина иначе лирске природе. Осем тога, у народну лирику, на другом месту, долазе све оне десетерачке песме чија садржина ни по чему не приказује јуначке или фантастичне догађаје. Што се тиче мало необичнијег назива поскочница, њега треба разликовати од назива оних песмица које су познате под именом поскочица у колу.

Према свему наведеном до сада, можемо народну

лирику поделити на две врсте: чистија = са стихом вандесетерачким, и нешто мешовиту — са стихом десетосложним. Сада да пођемо даље.

Кад се зна да је лирска песма у првом реду намењена певању, и кад се има на уму да је рефрен важан елеменат мелодије — опда се народна лирика може по рефрену поделити опет на двоје: песме с рефреном и песме без њега.

На првом месту оне песме, којс ма по чему а најпре по стиху и садржини показују тенденцију да се приближе епским, немају рефрена. Такве песме чине непотпуну лирику, другога реда. Према томе песме које имају рефрен —- биле оне љубавне, веселе, сватовске и т. д. дају прву, главну, групу лирске поезије.

· Рефрени могу бити врло различни, почевши од обичних

усклика: ех, ој, ље ит. д. па до читавих реченица:

Три ђевојке просо жњеле. за миром, за морајли ђинђерајли, Ђинђер цаде, сунце зађе, о дилберу мој!

Међу тим се, при врстању лирике, може узети у вид и трећа једна особина оваких песама. Шта више она може бити доста поуздан знак за класификовање. Остављајући на страну и стихи рефрен, да погледамо за часак на склоп или композицију самих песама. Као што се зна, композиција је народних песама уопште проста. То важи и за женске песме. Може се рећи да је народна лирска песма врло. често смештена у прост облик питања и одговора или и у изјаву коју чини једно лице било да је оно означено илп не. Према томе имамо