Godišnjica Nikole Čupića

210 СРПСКА НАРОДНА ЛИРИКА

и снаха, У драгом је најтврђе поуздање и повећи број других — све из прве књиге Вукова зборника. А таквих песама има доста и по осталим збиркама других. скупљача.

Па ипак се не мора редовно и увек доћи до зазакључка да је таква љубав више свега. Главно је да се из поређења дође до онога што је у животу најдраже. Јер п ако је драги, вереник или брачни друг у највише примера оно што се највише цени, опет имамо и друкчијих примера, као што је у лепој песмици Највећа је жалост за братом:

Сунце зађе за Невен за гору, Јунаци се из мора извозе, Бројила их млада Ђурђевица, . Све јунаке на број набројила, До три њена добра не наброји : Прво добро Бурђа господара, Друго добро ручнога ђевера, Треће добро брата рођенога. За Ђурђем је косу одрезала,

За ђевером лице изгрдила,

А за братом очи извадила, Косу реже, коса опет расте; Лице грди, а лице израста; Али очи не могу израсти, Нити срце за братом рођеним. —

Све ове посебне групе, довде изређане, чине ипак једну врсту, према којој засебно стоје оне песме у којима је с лирским колоритом причање догађаја. Прва врста представља, више или мање, чистију лирику а друга мешовиту поезију која ипак није добила у довољној мери епски тип и карактер.

Што се тиче питања: које су лирске песме најстарије% на њ се може одговорити да су зацело најдубљега постанка оне у којима се налази ритуалног старог елемента. Зна се да је песма била некада саставни део свега живота и пословања човекова, да је, дакле, рад пратила онако као што црквена песма стоји у свези с црквеним обредним чиновима звештениковим. Разуме се да је данас у највећој мери изгубљена, испрекидана, веза између песме и обичаја.