Godišnjica Nikole Čupića

о ГОДИШЊИЦА

у више генерација наслеђивали извесни таленти нпр. војнички у породици Баркида, Сципијона, Каролинга; музички: у породици Бетовена, Моцарта, Баха; за разне гране наука: Фосијус, Скалигер, Стефанус, Хершел, Хумболт, Дарвин, Шлегел, Грим, итд. (Радесток !. с. стр. 57).

Али у највише случајева умне особине наслеђују се од мајке. Зна се нпр.: за Молијера да је он свој велики дух, свој укус наследио од своје мајке Марије Кресе, п веле, да је и дед његов по матери волео много комедију. — Шуман је такође наследио од мајке сањалиштво и сентименталност, отац му је био болестан, те је тако од мајке наследио психичку а од оца Физичку особину. — Гетеов син личио је веома на оца, а духом на мајку Христијану Вулијус, и Виланд га је звао. „син слушкиње“. Ту се најбоље да применити она изрека „велики родитељи мали синови«. | Бокло у једном предавању, које је држао у „Коуај а и оп“ (19 марта 1858 г.), доказивао је да су већина славних људи имали одличне матере. То исто тврди и Мантегаца у своме делу „Хигијена Љубави“.

Значајно је, да су у породици великих људи, од деце знаменитије кћери но синови. Шарлота Кордај била је потомак П. Корнеја; знаменита Краљица Кристина која је при штохолмском двору скупљала Гроција, Декарта, Фосија, била је кћи Густафа Адолфа. Учена Хипатија била је кћи великог математичара Теона; Тулија је била кћи Цицеронова, а г-ђа Стаел кћи Некерова. птд.

ЖКоли говорећи о наслеђу умних способности, вели да где има више деце ту је једно даровитије од осталих, али које по реду то је неопредељено. Тако нпр.: Арно је био 20 дете од 22. Боало 15; Моцарт 7: Мирабо и Дарвин 5; Наполеон пи Канг 4; Шекспир 3; . Ж. Русо, Паскал и Монтескије 2; а Св. Лудвиг, Христифор Колумб, Рафавло, Анри ТУ, Конде, Луј ХТУ, Корнеј, Молијер, Њутн, Лајбниц, Дидеро и Гете били су или најстарији или јединци. Готово је правило да су браћа великог човека махом слабог духа, или су таленти другога реда. За сестре се то не може рећи, оне могу бити исто тако даровите као и браћа. Тако, Моцарт је имао сестру која је Опла исто тако музикална и талентована као и он. Арно је имао две даровите сестре _

| |