Godišnjica Nikole Čupića

реда аг

ВЕЛИКИ ЉУДИ 313

Агнесу и Анжелину. Херцегиња Бајрутска била је старија сестра Фридриха Великог. Корнеј је био најстарији од 7 деце, али је имао сестру Марту, која је родила Фенелона. Паскал је имао најмлађу сестру Жакелину која је била врло даровита. Дидеро је имао брата који је био скроман попа, п сестру која је била живља и даровитија, итд.

"Исто је тако Факат, да велики људи нису имали деце, или ако су имали то су била деца слаба телом и духом, и најдаље у трећем или четвртом колену њихово је потомство изумирало. Нежењени') су били: Буда, Христос, Талес, Питагора, Солон, Плато, Демостен, Херодот, Виргил, Хорације, Апостол Павле, Коперник, Локе, Спиноца, Лајбниц, Рафаило, М. Анџело, Леонардо да Винчи, Галилеј, Калдерон, Њутн, Т. Тасо, Волтер, Бетовен, Шопенхауер, Кант, Штуберт, итд. — Бекон је тврдио: да најбоља дела и највеће заслуге за човечанство имају нежењени људи, и они који су без деце. А Шоценхауџер је у својим МетогађШе-ма говорио да песници, Философи и у опште сви који се посвећују науци и вештини, не треба да се жене, јер их јарам брачни спречава да стварају велика дела.

Али је ипак већи број ожењених. Несрећни у ораку били су: Данте, Милтон, Шекспир и Дриден. Данте је само сањао о својој Беатричи. Шекспир у првом тестаменту није ни споменуо своју жену. Милтонова прва жена побегла је од њега одмах после венчања, „због малих доходака, и озбиљних студија.“ Рихард Вагнер је се млад оженио с једном лепом глумицом, коју је после напустио, и узео Листову кћер Козиму. И Лист, таст његов, дуго година је живео с грофицом 4Д4' Агул, и после се раздвојио. Берлиоц је се раставио са својом женом. Хендл је мрзео брак инпје био никад заљубљен; тражећи место оргуљара у Лудеку кад је чуо да постоји услов да узме кћер свога предходника, побегао је. — Бајрон је се такође раздвојио са женом,

1) Џитагора и Зено били су женомрсци. Демокриту је било одвратно подно уживање, које је Хипократ називао „малом епилепсијом.“ А кад су Софокла питали да ли још ужива у љубави одговорио је: „како ми је мило што сам се отртао овог лудог и дивљег тиранина“. Диоген је се хвалио да њиме не влада модна страст, јер је може сам себи да олакша, па је јавно пред светом мастурбирао. Њутн је умро сасвим чедан и невин.