Godišnjica Nikole Čupića

ВЕЛИКИ ЉУДИ . 317

царт у 25; Данте, Кеплер, Бајрон, Вашингтон и Наполеон у 27; Стерне у 28; Лине и Нелзон у 99; Дарвин у 30; Аристотелоу 36, Велингтон у 37; Лутер у %2, Бифон у 59 години, итд.

Обично велики људи воле да се жене мање интелигентним женама. К. 2. Русо живео је с једном глупом слушкињом Терезом Ле Васар; Гете се тако исто оженио глупом Христијаном Вулпијанус. — ТГаљеран је имао жену, за коју је сам говорио да је „лепа али глупа“. За Њутња опет причају да није знао „шта је женска глава.“ — Галтон вели да даровити људи уживају у друштву паметних жена, и претпостављају их другима, али се лепота и интелигенција не налазе увек заједно, јер лепе жене знајући драж лепоте, слабо обраћају пажњу на умно развиће, а опет код ђенијалних људи одушевљење за лепотом тако је велико да претпостављају лепе женске и са слабом интелигенцијом. Често бива да се — како Жоли наводи — велики људи јављају парно у једно исто време. Тако на пр.: Хераклит п Демокрит; Платон и Аристотело; Софокло и Еврипид; М. Анџело п Рафаило; Корнеј и Расин, Босије и Фенелон; Тирен и Конде; Декарт и Лајбниц; Шилер и Гете; Росини и Мајербер; Ламартин и В. Иго; Балзак и Ж. Санд; Лермонтов пи Пушкин; Берне Хајне. Код нас Бранко и П. П. Његош; Змај Јова и Ђура Јакшић; Карађорђе и Кнез Милош.

Доба, кад велики људи почињу да раде, разно је; неки почињу врло рано а неки позно. Обично се песници рано појављују. Виргил је почео писати песме у 16 години; Марцијал је писао песме још као дете. Плиније је написао једну грчку трагедију у 14 години, Лопе Де Вега прву своју комедију написао је у !2 години. — Тасо је у 17 год. написао епски спев „Риналда“ и направио план за „Ослобођење Јерусалима“. — М. Анџело израдио је у 20 години надгробни споменик Св. Доминика у цркви истог имена у Болоњи, и Богородицу с Христом. — Рафаило је већ до 30 год. израдио своје најбоље композиције. — Корнеј је прву комедију написао у 20 години. — Поџе је у 12 год. спевао врло лепу оду „самоћи«“. — Бајрон је такође у истој години почео да пише песме, повод је