Godišnjica Nikole Čupića

пе до а Че б Шо “

318 ГОДИШЊИЦА

била Маргарита Перкер у коју је био заљубљен. Прво

дело издао је у 18 години. — Ж. Ж. Русо. почео је да пише тек у 40 години. — Моцарт јеу 6 години умео да свира, а у 8 год. давао је концерте на двору Француском у Версаљу, и издао своје сонате. — Бокло је у 19 години скроио план за своју историју цивилизације. — Лермонтов је у 112 год. написао песму „Черкези“. — Шилер је писао „Разбојнике« у 18 години, — В. Иго почео је писати у 15 години. — Ф. Копе започео је писати песме још као дете. — Фрајлиграт је почео писати песме п штампати их, док је био још као шегрт. — Лонгфело је прву песму написао кад му је било 17 година. — М. Јокац прву драму написао је у 18 год. у Кечкемету под насловом „Јеврејски Дечко“, то му је дело преписао Петефи и на академском конкурсу драма је похваљена, а у 19 години написао је

први роман „Обичан живот“. — Алфред де Мисе такође је у 19 години издао свеску песама под насловом. „Сопфев 4'Езрагтпе е; Фа Њапе«“. — Едуард Пајерон прво што је написао била је трагедија, п тада му је било 20 година. — Тургењев је као ђак од 18 година, написао једну драму, у почетку је писао и песме, а тек доцније прозу. — Лав Толстој као ђак у 16 год. на-

писао је једну Философску расправу подражавајући

Стерну, а тек на Кавказу, кад му је била 21 година,

почео је с грозничавом журбом да пише, и тада је написао „Детињство“. — Сарду је, кад му је било 16 година написао трагедију „Отон.“')

За арапског лекара Ависену, кажу, да је почео писати научна дела у 10 години, а у !8 години да је довршио своју Енциклопедију. — Меланхтон је већ у 21 години био професор грчке књижевности у Витенбергу. — Пит је у 28 години постао министар. Њутн је све своје изналаске учинио до 24 године, кад је изнашао и диференцијалне рачуне. — Лагранж је у 19 години био професор математике у артиљеријској школи; у 18 години израдио је рачун варијација. А. Дарвин је у 17 години изнашао да, тада сматрана јаја неких видова мекушаца, нису јаја већ ларве итд.

) Карло Фогт (у својој физиологији) вели: да су најбоље трагедије на= писане између 30—40 година, а веседе игре између 40—50 година.