Godišnjica Nikole Čupića

ВЕЛИКИ ЉУДИ 319 — Славне Војсковође почињу још у ранијим годинама да се одликују: Александар Велики почео је своје освајање још у 20 години; Сципијо Африканус (старији) у 94 години; Карло Велики у 30 години; Принц Евђеније командовао је аустријском војском и побеђивао у 25 год. — Бонапарта је освајао Италију у 26 години, итд.

А да чак и велики људи имају по кад што, али не увек,и друге за углед, или се одуптевљавају делима других великана, ево неколико примера. Аристотело је се угледао на Платона; Тациту је у почетку служио за углед Цицерон; М. Анџело вели за себе: »осећао сам се већи кад сам Омира читао.“ Ларбниц је прво био одушевљен Картезијанац, Кант је био ђак Волфа и Јума, и после је се еманциповао од њих. Рагнер је у опери „Ријенцу“ подражавао Мајерберу. — Бихнер је своје знаменито дело „Кга ипа због“ написао подстакнут Молешотовим „Кгејац! дез Геђепз.“')

Велики људи траже обично промене у раду, дух потребује одмора, разонођења, али људи научени да раде, тај одмор не налазе у беспосличењу и одмарању, већ у другом каквом занимању. Зато је Гледстон стругао дрва, Толстој правио ципеле, и орао; астроном Хершелљл је сам себи правио сочива за телескоп итд. Метерлин највећи модерни песник, правник је; чувени компониста Римски Корзаков марински је официр. А славни Леонардо да Винчи био је изналазач модерног техничког утврђења.

—- СВРШИЋЕ СЕ У ХХУПГ ГОДИШЊИЦИ —

1 Једини Дизраели (доцније лорд Биконсфилд) био је мало слободнији у том угледању, тако он је у своме роману „Венеција“, карактеришући Бајрона и Шелеја, сву карактеристику Бајрона, читаве пасаже узео из Мекулајевих есеја. То је било 1837 године, али и доцније 1858 кад је држао посмртни говор Велингтону, велики део тога говора узео је из Тјерове „историје царства“.