Godišnjica Nikole Čupića

О ЦИГАНИМА У КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ 391

10. Језик Цигана Краљевине Србије (Српски Књи-

жевни Гласник.св. за 16. септембар 1907, стр. 431—436).

Пје Жеовипег пп у|авешсавг Вемгке 11 Возпеп

(Кергтбед от #ће јоштпа! ог «ће Сурзу Гоге Бостеђу, Окбођег 1907).

Свим овим и овим што овде о нашим Циганима саопштавам нисам завршио посао око њих. Ја имам у рукопису још пуно и обрађенога и необрађенога градива о Циганима које износи више од онога што је досад наштампано. Али све то није још довољно па да наши Цигани буду потпуно проучени. Штампањем појединих ствари о Циганима мени је увек мање била намера да што потпуно и савршено изречем о њима, а увек више да тачно изнесем ствари које бп биле подстрек и подстицај за њихово даље испитивање, како бих дошао до грађе о Циганима за коју или не дознадох или је пропустих уочити, или до грађе из оних крајева Србије у којима је другојача од оне до које ја дођох.

Из тих разлога штампам и овај прилог о вери, начину живота и завимању у Цигана Србије.

Патање о Циганима све више привлачи пажњу етнолога, лингвиста, социолога и антрополога. Проучавање наших Цигана из многих разлога дало би ваљаних прилога о Циганима у опште, а сем тога упознавањем наших Цигана упознаје се један вначајан део станов“ ништва наше отаџбине.

Ј: - Фер а.

Сами српски Цигани о себи кажу: У свету има седамдесет и седам им по вера, Цигани су оно пола вере. Тиме хоће да кажу, да никаква вера није међу њима стално укорењена, нити они ма коју потпунце исповедају као други народи, нити им је која особито прирасла за срце, нити су којој обавезни.

Говорећи о религији Цигана добар њихов познавалац Грелман вели: Не имајући сопствене вере коју су понели из своје отаџбине, којом би се бар као Јевреји међу другим народима одликовали, Цигани се

ГОДИШЊИЦА ХХУП 21