Godišnjica Nikole Čupića

334 ГОДИШЊИЦА

Цигански станови, било да су черге или куће, ужасно су прљави и нечисти. Они су пуни свакојакога __ ђубрета и гада, јер на чистоту Цигани ништа не по- _ лажу. По шаторима је још како тако, јер има у њима бар довољно вентилације, али јеу кућама, права страхота. У истој соби или кујни где спавају они сами борави и њихова стока: магарци и коњи, који њихово ђубре п непријатан задах устостручавају. Кад се овоме дода да преко зиме они никад не ветре своје станове, онда се може појмити како је кад се у њихов стан

уђе. Лети је нешто боље, али ипак много горе, но што би други издржати могао.

Цигани немају свога нарочитог народног одела, већ носе најразличитија одела, нарочито ово вреди за Цигане варошане. И код сеоских се Цигана много не пази на сеоску ношњу, али се ипак за настањене Ци"гане може рећи да носе одело као и њихови сељаци. Влашки Цигани сељаци, који живе међу Власима носе одело као и сељаци тога краја, у Шумадији као Шумадинци, ма да и ово као. што рекох има често и изузетака, те није ретко видети Циганипа сељака, одевена у одело, које је састављено из делова најразличитије ношње.

Цигани чергари и многи, нарочито сиромашни, варошки Цигани, носе такође различито одело, обично старо до кога долазе било прошњом, било зарадом, било крађом. Цигани џамбаси, онп што се баве продајом коња, воле у оделу подражавати богате турске трговце и имају, кад год могу, на себи ципеле или чизме, чак-_ шире, гуњче, шубару или фес или чалму, а све то богато окпћено; око паса имају велпџки појас, силав; за појасом нож, камџију и прибор турских јахача. — Сви Цигани, само кад им је могућно, највише воле отворене боје, нарочито црвену. — У Новим Крајевима у опште Цигани носе турско одело.

Деца циганска носе праве рите, а често иду са свим гола, онако како их је мајка родила, или имају на себи ма какву риту, тек да сакрију праву наготу. Овако пду Циганчад и зими кад су снегови и лети кад су највеће врућине.

Цигани шишају косу онако исто као и Срби. Мухамедански Цигани док су били под Турцима носили су обријане главе пи дугачак черпин (перчин). Данас