Godišnjica Nikole Čupića

76 ; ГОД! ШЊИЦА

прве представе те опере ју 6500 дин увио у те исте

новине, и оставио у касу. После позоришта ишао је. у кафану. Дању је радио, спаваоје тек после пола ноћи. _

Роберт Шуман (1810—1856) у младости је био весео, а доцније замишљен, ћутљив и сањалица. Кад.

је чуо за смрт своје свастике био је веома ожалошћен и уплашен, да је хтео с четвртог спрата да скаче, и

због тога је увек узимао стан при земљи. После сваког узбуђења био је меланхоличан. Нервозност, тешкоћа, _ у говору и кретању, слушне халуцинације почеше ла га узнсмирују, да је хтео да се у Рајни удави, те га 1851 сместе у један завод код Беча, где је остао све док није умро 99 Јула 1856 г. Е Росини (99)1 1799 14/Х1 1868). Музика му је весела, као што је и његово расположење било за време рада. Он је волео добру кујну, и често је ишао сам на пијацу те узимао што је најлепше и најбоље за јело. После доброг ручка, у друштву веселих пријатеља и лепих женскиња, при пуцњу шампаљских боца, долазиле су

"му инспирације, и он је неприметно одлазио у собу за

рад, и писао дивне мелодије, поје му је његов ђеније дошаштавао. Да је Росини био сиромах и несретан, његово би име било можда данас сасвим непознато.

На Лудвига Сора утицала је природа много. Поплаве и ватре одушевљавале су га за најлепше композиције. Кад је једном Дунав плавио Беч, он је седео у соби на трећем спрату и писао ноту за нотом, ма да се вода попела до другог спрата. И кад су на њега навалили да остави стан, он им одговори: да она вода што шушти продирући у кућу, даје му дивну тему за симфонију, и док то на папир не метне не може се маћи.

И Белини (1802—1835) компониста познате опере Порма, био је готово исте природе као и Росини. Он је могао да смишља заносне меке мелодије само у собама које су биле елегантно намештене, Ун ра сликама и цвећем.

Халеви (1799—18692) је своју оперу Јеврејку компоновао при певушењу и струјању чајника. Халеви је могао само тада радити кад је вода у чајнику струјала, јер га је то струјање опомињало на мелодије Мајерберове. Његове обе и које су заједно с њим ста-