Godišnjica Nikole Čupića

262 · . | ГОДИШЊИЦА БА за ср РЕН

„Киванова, слуга Жеиванов итд. и с род. (2) падежом | може се казати, кад послије сушт. имена има још какво име н. п. сваст Живана Живковића итд. По овоме пра"вилу и у славенском језику каже сен. п. син Божи, и син Бога живаго итд.

» 2.) Под бројем 6. на другој страни стоји: „! нераста, Х свинћ, 3 вепра, 19 прасади“. У нас свиња значи крме 'оез разлике рода, као свинче), а овдје значи крмача!

Констатујући прво да у Пројекту има „гдје што што нема у ономе закону“, п да је пројекат овај састављен само за попис по варошима, Вук се чисто револтира што »и сирота дјевојка или жена која служи у кога за плату, мора на ту своју плату платити порез“. Исто тако он налази уда се по приходу од наднице у. порески ред могу метнути само онп људи, који никаква друга посла немају него живе од надничења; али кад би какав тежак не имајући посла код своје куће отишао коме да ради на надницу нпр. да копа кукуруве или да коси, ваљада му се на то неће пореза искати, макар. он то и 50 пута преко године чинио“.

С друге опет стране Вук мисли „да се неспособност за рад само онда може и мора истраживати кад се ко моли да се сасвијем испише из пореза (по 10. броју 5. параграфа поменутог закона, а да то нимало није од потребе кад се порез плаћа по ишмућности, већ ако је поџечитељство Финанције радо да удари људима порез и на њихов домаћи посао и привреду,“ јер, понавља мало даље: „кад се порез плаћа по имању или по могућности, онда човјек може бити и кљакав и богаљаст и просут, па опет у општини или читавоме крају најбогатији“. |

Ево још неколико важнијих напомена Вукових:.

уја бих рекао да би најлакше и најправије било да на новце плаћа порез господар од новаца а на имање да плаћа господар од имања који га држи и ужива; иначе би се могло догодити да ко да коме новце у зајам на какво имање, па да не може добити ни својијех главнијех новаца ни интереса уговоренога, и да мора плаћати порез на оно имање које други држи и ужива“.

—— = —— —— — - ни — — — —_ —— —— — —— -– — —— —