Godišnjica Nikole Čupića

ВУК СТЕФ. КАРАЏИЋ О ПОРЕЗУ 965

дима, онда би се по правди и по примјерима другијех држава, свакоме тежаку морао одбити трошак који је он преко љета морао учинити око рађења љетите, н.пр. за орање, за копање итд. јер тежачки посао није онаки као што се приповиједа да је циганин казао: „Ласно је орати и копати: сиј, виј, па у кош“, него иште многога рада а рад стоји новаца. Ја сам прошле јесени у Лозници на 20 дана орања набрао 92.100 ока кукуруза у клиновима, које сам продао за 187 ћесарскијех дук. и 34 гроша чарш., али сам ја за само копање тијех кукуруза платио око 60 ћес. дуката, дан орања ондје се (са сијањем и дрљањем) не оре јевтиније од једног дуката, тако 20 ћесарскијех дуката за орање, двојици најамника, који љетину чувају и посленике траже и надгледају, плаћам по 2 ћес. дуката на мјесец (без ране), које износи на годину 48 ћес. дук., па камо сјеме, брање и вучење кукуруза и друге ситнице 2 Тако чиста прихода једва ће остати трећина од овога што сам узео за кукурузе, па и од овога ваљало би још одбити порезу која ће на то доћи. Овако би требало прорачунити приходе и од њих одбити трошкове свакоме тежаку, сједио он у селу или у вароши, па и ономе који не плаћа посленика него љетину своју ради сам са своијем кућанима или узајамице«“.

Жалити је што ово машљење Вуково није онда добивено, те би већ из њега тадањи Министар Финансија увидео, да је у Србији донет један закон, који се неће моћи правилно увести у живот. Али су и друга лица, па и надлештва, изјавила у својим мишљењима бојаван, да ће се попис моћи правилно извршити, а ондашњи казначеј окр. ваљевског, Петар Денић, у своме врло лепом реферату сумња да ће ондашње власти и њихов персонал моћи извести тражени попис, наводећи да се раније тешко извршио и попис људства. При том он наводи да се тај посао у самом окр. ваљевском не би могао свршити пре пуне године дана.

Али ондашња влада ипак је предузела све што је било потребно да се уведе у живот нов закон о порезу. Она је то морала. учинити, јер је очекивала од новог закона повећавање државних прихода, баш као