Godišnjica Nikole Čupića

ЈЕ И ЕРУ ЛУ Ж4

24 ГОДИШЊИЦА

органски израсла из целокупног народног живота, него је била донесена са стране, те је по томе одмах и била одвојена од религије; олтара је сасвим нестало из оркестра, а с њим и хора. И модерна драма хришћанског доба постала је, као и античка, у божјој служби; драма у прво време и код модерних народа није одвојена од религије и култа те је црква увек удешавана и за свете, свечане игре.

6. И први темељ сваке философије јесте религиован; проблеми религије јесу први проблеми ФилосоФије. Као што је Талова Философија потекла из грчке теологије по којој су Океанос и Тетис родитељи свих богова, а којој је корен у египатској религији, тако су и све античке и класичке Философије потекле из религије, из критике религиозних тумачења, из сумње у егзистенцу добрих и злих богова, и у истинитост религиозних појмова. Сам Платон означава своја учења о Богу, о људској души и њеној бесмртности, то јест о њеном вечитом, преземаљском и поземаљском животу, као старо свето учење духовника. А последња Форма јелинске ФилосоФије, новоплатонизам само је даље развио те теолошке елементе, и хришћански црквени оци потпуно су признавали унутрашњу сродност тог платонизма, са хришћанством.

И у ново доба философија у прво време била је сва религиозна; питања религије била су и ту прва питања философије. Гек доцније одвојила се ФилосоФија од религије, као што је у цело античко доба тек код Грка, у доцније доба њихова живота, одвојила ве Философија од религије.

Као што је рудиментарна Форма дуализма у Философији спор злог пи доброг божанства, бога светлости и бога мрака, духа и материје; као што је метемпенхоза рудиментарна Форма потоњег појма трансмутације, — тако је и вера у судбу првобитна религиозна Форма појма сталних и непромењивих закона; тако је и рели-

гиозно прорицање пророка и оракула првобитна мани-.

фестација дубоке и основне тежње духа људског — тежње предвиђања, које је главни и крајњи смер свега прогреса сваке философије и сваке науке.

Не само што се свака права Философија мора од

религије одвојити, него религија и крчи пут Филосо--

~