Godišnjica Nikole Čupića

РЕЛИГИЈА У ИСТОРИЈИ 31

___диције. Пошто је свака фамилија била под заштитом __ извесног божанства, то је и све њено имање, сва њена својина била под заштитом тога божанства; право својине постало је прво под религиозном заштитом. Тако су и божанства штитећи доцније и читава племена и народе, штитила и одређивала и сва њихова племенска и национална права и имања. Тако је, искључујући женску из култа Фамилијарним божанствима, религија одредила и положај жене у фамилији и друштву старога доба, док је хришћанство, дижући жену из њеног подчињеног положаја у фамилији и у друштву, дало други основ и њеним Фамилијарним п друштвеним правима. Тако је религија увек, одређујући прве законе и прва права људска, прва одредила и оснажила један од најмоћнијих социјалних принципа у свима временима — принцип наслеђа, на коме и почива друштво људско.

4. — Пошто религија делује и на осећање и на мишљење људско, и пошто велика већина људи, у свима друштвима и временима, више осећа него што мисли, и више се покорава осећањима него мислима, то је религија једина идеална историјска, моћ, која је могла деловати на масе друштва и кретати их, што философија, и наука, делујући само на мишљење, не могу чинити.

" Религија, делујући на целу душу, више прожима и јаче загрева човека него философија п наука, које делују само на разум; отуда су само религиозно-етички покрети производили и подстицали и политичка и социјална кретања — Буда, хришћанство, ислам, реформација. Тако је само религија била моћна да диже масу ___ историјског друштва људског на виши ступањ морал___ности, осећања и појимања. Тако хишћанство својим учењем о једном Богу, који је створио све људе, и пред ___којим су сви људи једнаки, мењајући односе људи према __ Богу и свету, променило је и односе људи једног према другом; укидање ропства било је по томе природна по_ следица учења о једнакости свих људи пред Богом, те __је хришћанство основало и дигло личну слободу сваког " појединца, дајући сваком човеку његова лична људска ____права која су се у старо доба губила у општем праву | _ племена, Фамилије, државе. Тако је само религија (хри___ шћанска) била толико моћна да мења осећања човекова, _ снажећи племенитија и виша на рачун неплеменитијих