Godišnjica Nikole Čupića

сл ВЕЛИКИ ЉУДИ

мачки, у једном свом роману величао је пољску револуцију, био је 1834. г. протеран из Саксонске, а у Берлину је био затворен, и 9 месеци држан у истражном ватвору. Године 1837 био је осуђен на 7 година затвора, а све због политике. — Песник Хервег био је протеран из Пруске, и кад га је Фрајлиграт опоменуо да песник треба да стоји на већој висини, но уац! Че Жппеп дег Рагјег“ овај је то одбио овим стиховима:

„Тећ ћађ' гемаћи, 1ећ ћађе плећ епзсћедеп Опа тете Гогђег Песћје фее Рагбе!.“

— Гуцков је због свог романа „УуаПу Фе 2уе1Лета“ био је затворен у Манхајму.

У Енглеској и Француској готово сви представници науке и литературе учествују активно у политици. Поред романсијера Биконсфилда који је био вођа конзервативне странке, Гледстон представник и вођа либерала у Енглеској, био је највећи познавалац и испитивач Омира, а бавио је се поред тога Филологијом, историјом и литературом. — Чувени скултор Француски Давид П. Ж. биран је за посланика и у скупштини припадао је радикалној демократији, под Наполеоном био је протеран. — Представник модерне Хемије у Француској Бертло био је министар спољних послова. — А најодличнији представник географске науке Рекли познат је био као одушевљен анархиста. У аустријском парламенту дуго година седео је као посланик познати геолог Сис |5иез5ј. — Чувени норвешки приповедач Бјернстјерне Бјернсон спада у најрадикалније политичаре своје отаџбине. — Ђорђе Брандес такође је активни политичар, и због својих политичких начела трпео је равна гањања. — Природњак руски Данилевски такође је политичар и писац је познатог дела: »„Русија и Европа“. — Генијални руски сликар Верешчагин |- 1904)

_ долази међу највеће политичаре, он је својим дивним сликама износио све грозоте рата, и на такав начин протестовао противу ратова. Ордене што је добио од руског цара, и црногорског кнеза, вратио је, јер ордене не носи. А кад су га поставили за професора сликарске академије, и то је одбио, јер вели „слободна вештина не потребује никаква степена“. „У вештини "нема никакве почасти до оне која се радом задобија“,