Godišnjica Nikole Čupića

МИА ~" |" -

ВЕЛИКИ ЉУДИ 49

Критике су га много једиле. Писао је много, тако, да од њега имамо преко 300 разних радова.

УК. Ж. Русо (17198 — 1778) писао је врло тешко, а још теже је говорио, јер није био у стању да изговори један мали говор који је недељу дана учио. Патио је од уображења: ма какву описану болест да прочита одмах је мислио да је и он има, тако је између осталог уображавао да има неке полипе у срцу.

Бифон (Т1Х 1707 — 161Х 1788) је писао у везеној хаљини и наруквицама, а кад је по врту шетао увек га је пратио слуга носећи пудер и клешта којима се коврџи коса. Пре но што је хтео да пише већ је имао готов план рада у памети.

Велики Француски енциклопедиста Денис дДидеро (1713 — 1784) кад год је мислио о каквом новом делу увек је био страшно узбуђен, јурио је по соби горе доле, млатарао је рукама по ваздуху, Фркао је на нос као нилски коњ, бацао је перику с главе и наново је дизао, а при том је добијао грчевите потресе, услед чега је падао у наслоњачу. На позив руске царице Катарине П — која је се дивила његовој епохалној Енциклопедији — бавио је се као гост царичин у царској палати у Петрограду. Једном му дође дворјанин да преда позив његове покровитељке, и нашав га у великом узбуђењу, уплашен отрчи, и јави царици да је Француски научник полудео. Царица одмах пошље лекара, али како се овај изненади и задиви, кад затече Дидера где мирно за столом седи и ради, без икакве душевне поремећености. Дидеро је се одликовао поштењем и часношћу, задивљавао је све својом много"стручношћу, писао је о свима питањима философије, економије, о вештини и поезији, романе и драме.

Алфијери [1749 + 1803) био је у младости слабуњав,

"другови су га због тога у школи дирали, те је зато волео самоћу. Своја путовања провео је ћутећи и плачући. У Венецији је махом плакао; та меланхоличност и туга била је периодична, и долазила је обично у пролеће. У младости је био ексцентричан, у Холандској хтео је да се убије кад му је хирург пустио крв, подерао је завој, само да на тај начин умре, те га једва. слуга спречи од тог покушаја. Он сам признаје, да му није било љубави и поезије он би у 30 години или

ГОДИШЊИЦА ХХУШ 4

44