Godišnjica Nikole Čupića

48 ГОДИШЊИЦА најглавније то дело Сервантес није сматрао да му је најбоље.

Шекспир (1564-1616) је се одликовао тековином и штедњом. Кад је отишао из Стратсфорда да тражи

себи занимања, после дванаест година он је већ био.

у стању да купи једну од највећих кућа у Стратфорду и годину дана после тога био је трећи по реду ималац жита у целој околини. А после неколико година могао је за земљу да уложи 760 ливара, и да купи десетак од Стратфорда и околине. Шекспир, писац „Ромеа и Јулије“, „Хамлета“, „Краља Лира“, давао је новац под интерес, и услед тога имао је ваздан парница код суда. Годишњи му је приход 500 ливара, био је сопственик позоришта, а сем тога имао је и у Лондону једну кућу.

Милтон (1608- 1674) је тек у Италији добио идеју ва писање „Изгубљеног Раја“, писао га је тек кад је ослепио. живео је умерено, вино је слабо пио. Радо је се вежбао у телесном вежбању. Устајао је рано и

радио до подне. Волео је музику, а најомиљенији био ·

му је Омир којег је на памет знао. Као ђак учио је добро, и био је вредан. Живео је сиротињски, за себе је говорио, да је се родио за један век раније.

Лајбниц (1646 — 1716) је увек радио до после пола ноћи, често је спавао за писаћим столом, па кад се пробуди наново је писао. Радо је пио каву. Умро је читајући.

Лесаф (1668 — 1747) писац оног славног романа „Жил Блаз«“ — који је на све европске језике преведен могао је да ради само онда кад је сунце сијало, чим је наступио мрак одмах су га и мисли остављале, јер при светлости лампе био је неспособан и најобичнију ствар да разради, док при сунчевој светлости уобразиља му је износила најлешпе слике, дух му је киптео вицевима и сатиром.

Волтер (1694 — 1778) кад је писао своју трагедију »„Катилина“ облачио је се — да би се пренео у оно старо доба — у дугачак римски огртач, и поносно је шетао по башти, понављајући гласно стихове из своје трагедије. Кад га је његов баштован видео, није се могао уздржати, а да се гласно не насмеје. Волтера је то тако увредило, да га је с места отпустио, не обзвирући се ни мило на плач жене балштованове. Пио је радо врућу кафу, кажу да је пио преко 70 кафа дневно.

)