Godišnjica Nikole Čupića

И > 4, % ба ВЕЛИКИ ЉУДИ 51

које Екерман прича, да их је обашка и врло брижљиво чувао. А лепа Улрика волела га је као деду и поклонила му, на превелику тугу његову, упрте (хозентрегере). У ову старачку љубав долази и некад чувена свирачица на клавиру г-ђица Шимановска, млада, лепа Пољкиња, коју је такође у Маријенбаду познао, и њој је спевао трећу песму „трилогија страсти“, и тада је Гетеу било 74 године, а његов пријатељ Целтер из Берлина заједљиво му пише како га је посетила Шимановска: „Она је лудо у тебе заљубљена, и дала ти је стотину пољубаца на моја уста“.

Гете је пишући своја дела гледао своје јунаке оваплоћене, и указивао им је саучешће; тако, кад је код Шилера читао једну сцену под крушком између Хермана и његове мајке, гушио је се у сузама, и бришући сузе говорио је: тако се човек пече на својој роћеној ватри.)

Гете сам за себе вели, да је навикнут на друштва, мислио је забављајући се и тражећи у мислима друштво не обзирући се при том на положај, пол и године, и тада би у мислима зовнуо к себи личности обично оне које су далеко и које ретко виђа, молио би их да седну, ходао би горе доле, стао би поред њих и разговарао се о предмету, баш као да су та замишљена лица пред њим.

Код Шилера (1759—1802) морамо одмах истаћи његово расположење према трулим јабукама, чији га је мирис налик на мошус одушевљавао. Ево како Гете о томе прича: једног дана отишао је Шилеровој кући па га причека, и седне за његов писаћи сто, одакле му долажаше неки врло јак мирис, који га је хтео угушити; кад је отворио Фијоку, а у њој беше пуно трулих јабука, чији је мирис био тако силан, да је Гете морао отворити ПРОСТОР ба зехмооанине. Жена Шилерова објаснила му је да без тога мириса Шилер не би могао радити. __ Кад је Шилер још у Манхајму био, дружио је се с неким глумцем Милером, и често је било пола ноћи када се враћао из веселог пријатељског. друштва. Тада је обично Штилер седао да пише »„Кађаје ипа

') Такав је случај. био и с Клајстом који је био врдо тужан због несретне судбе његове јунакиње Пентесилеје, п кад је Авр комад, казао је плачући свом пријатељу: она је мртва.

; | 4“