Godišnjica Nikole Čupića

У

54 ГОДИШЊИЦА

имао је обичај да чупка џепну мараму. У 8г. заљубио је се у Марију Дуф, која је била старија од њега, а љубав према Маргарети Перкер, нагнала га је — по његовом причању да се ода на поезију; с песмама није смео одмах излазити на јавност, прве је песме штампао и уништио. ЏПијући с друштвом, пио је из мртвачке лубање опточене изнутра сребром. Петком није никакав посао предузимао. Да се не би угојио јео је кромпир, и пио соду.

» Да човек буде песник говорио је — треба да је заљубљен, или сиромах“; кад је писао „Ноџгз ог Та]епез5«“ (на доколици), тада је био и једно и друго.

Безбожни песник енглески Шелеј (1712——18992) као ђак у школи био је врло вредан и даровит, али је због непажње много трпео од претеране строгости учитељске; с универзитета био је искључен због једне броширице, у којој је претресао „нужност атеизма“. Оженио се у 19 год. девојком од 16 година и која је из школе побегла, али се нису могли слагати, и она обогаћена с двоје деце, оде своме оцу, и у очајању удави се у 2! години, а он се загледа у кћер философа Годвена, коју је упознао на гробу њене матере, и она га занесе не само лепотом, но још више њеним разумевањем и схватањем о узвишеном и лепом. Брак с г-ђцом Годвеновом био је сретан и за углед, а и она старала се да у свему угоди своме мужу. Кад је писао жвакао је хлеб, а писао је радо лежећи у барци.

Шелејева највећа страст била је вожња на барци, и тада је изобиловао идејама, тако возећи се написао је велики део песама. А као прави спортиста веслач није знао пливати, ма да је у руковању с једрилима, веслима и крмом био као и најбољи мрнар, хладнокрван и присебан. Удавио се путујући између Ливорна и Специје. Како је желео да се сахрави на протестантском гробљу у Риму, то су га прво спалили, па му тек пепео сахранили. При спаљивању — које је било у Ливорну — стајао је Лорд Бајрон гледајући како сагорева тело његовог доброг пријатеља, с којим је до јуче шалио се и ћеретао.

Г-ђа Ставл (1766—1817) имала је обичај, кад говори, да окреће међу прстима зелену гранчицу, и због тога је у свима њеним собама лети и зими, било свежег