Godišnjica Nikole Čupića

ПИ Ре и Ре и У | ид У Е ! . Е -

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ 81

је с толиком војском у Београд, да се то не може описати. Београдски угледни људи и прваци приредили су гозбу нашем паши, и на тој је гозби толико јела потрошено, толико весеља приређено, да је свака жеља, срца била испуњена. И заиста такога граха, какав смо јели приликом Београдске гозбе, нисмо видели ни у Румелији, ни у Арабији, ни у Персији. Београдски је грах заиста чувен. Та и сама варош је Египат Румелије.

Мелек-паша је чинио излете у Београдску околину, те смо том приликом и ми, идући седам часова према истоку, стигли у град Нохале.“")

Град Хавале. Творац му је Јилдирим Бајазит-кан, који га је сазидао са Шехабедин-пашом. Да бп загровио неверницима у Београду, оженио се Јилдирим-кан ћерком хришћанскога управника Смедерева Дели-оглу Дуџија, па је с помоћу овога сазидао овај град. ') Не давши Београдским неверницима мира, пресекао пм је сваку сигурност. Када је кашње Јилдирим-кан умро у ропству код Тимур-кана, заузеше Срби град Хавале. Кашње пак, 846 године, "“) када је Аб-ул-фет султан Мухамед-кан“) дошао да освоји Београд, заузео је овај град са Гази Порчом. Град се уздиже на високој стени, која допире до неба, а око те високе стене нема никакве друге висине. Град спада у Смедеревски санџак а у Београдски вилајет.) Тај високи град види се са сваке стране за читавих пет конака,

7) У турском препису погрешно место Хавале, јер се неколико реди ниже збиља налази ова правилна Форма.

45) Евлија је овде џобркао тачне с нетачним податцима. Знајући да је Бајазет [ имао једну ћерку кнеза Лазара, побркао је Бајазета [ са султаном Муратом П, који се оженио 1436 Маром. ћерком деспота Ђурђа Вуковића, на кога Евлија мисли, спомињући Делиоглу Дуџију. Али је збиља Шехабедин-паша, беглербег Румелије, подигао 1442 град Авалу (Жрнов наших летописа), како се то види из визант. писца ХУ века Халкондиле (хаћ елатешбифу ту Млелојраду о Јаватикцо Стешјибеу, бте тђу Палотау елђеето, хол фооурау Фужаталаилоу ву аутђ, фудосс тду баф'лвос дорду, флулЛаљуг, СОћа Ккопдутав, Пе теђ. Тигстеја, Воппае 1843. Иђ. Х. 555) и наших летописа (Вљ тожде лђфто (1442) бнстђ Хадоумљ баша подљ Бђлградомљ п сазида град Жрљновљ (Гласник срп. уч. др. ПШ. 88).

182) Мај 1412 — мај 1448.

19) Аб-ул-Фет — отац освајања, дакле велики освајач, надимак султана, Мухамеда П.

50) То је погрешно. Београдски и Смедеревски санџак су исто; друго је име старије, јер је Смедерево раније пало у турске руке и раније постало седиште санџак-бега. Београдског вилајета такођер није било. Београдски је санџак спадао у Будимски вилајет као што и сам Евлија на другом месту (стр. 282 мађарск. превода) каже.

ТОДИШЊИЦА ХЛХ 6