Godišnjica Nikole Čupića

50 ГОДИШЊИЦА

Иншалах, ако се здраво повратиш, богато ћу те наградити. Крени се дакле и нека алах да, да ти послови пођу за руком, али на путу буди пажљив !«

Капетан доби десет коња, ја три и пошто пољубисмо паши руку, кренусмо у име алаха на пут.

После тога је у близини града Шебеша“) издана наредба свима везирима, већилима и емирима, да иду на зимовање. Према наређењу сердар Али-паша имао је презимити у Темишвару, Чаусзаде Мохамед-паша у Версу граду," а наш господар Мелек Ахмед-паша у Београду, због чега смо се одмах и кренули у Београд на зимовање.

С војском Мелек Ахмед-паше кренули смо се испод града Шебеша, те, идући јужно за четири часа, стигосмо у село Жебел.“") Ту је Мелек Ахмед-паша разделио двема хиљадама селбана, двема хиљадама сариџа, двема хиљадама куни 79 кеса плате, те им је, с изузетком каракулукџија, дао слободу и распустио их кућама. Одатле за пет часова стигосмо у село Килад, “| за тим у Семихал,“) па у Алибунар,“ “) а одатле у село Желдес,“ | и напокон у село Пабука."“) Ова села описали смо већ раније. Пабука је српска реч и значи Елмакеј т. ј. село јабука. То је лепо влашко, бугарско, српско село и зијамет с три стотине кућа, које се преко од Београда простире на обали једнога потока, који се одељује од Дунава. Сва та равница убраја се у Темишварски вилајет.

Идућега дана пређосмо преко велике реке Дунава и стигосмо на зимовање у рајски Београд. Прваци и старешине ове вароши изашли су у пристаниште да нас дочекају, и наш господар Мелек Ахмед-паша ушао

39) Карансебеш. 10) Вршац.

1) Жебељ јужно од Темишвара од прилике 90 Кт. најкраћим путем од Карансебеша и то право на запад. Биће да је пут трајао 4 дана, ако се хоће Евлијиним податцима да даде бар нека важност.

42) Гилад на југ. зап. од Жебеља од прилике 15 Кт.

13) Сентмихаљ поред негдашњег Алибунарског рита на север. псток. од Алибунара.

4) Алибунар, велико село на зап. југ. зап. од Вршца. 55) 201д28 (Селеуш) сев. зап. од Алибунара.

46) Јабука село код Панчева, на левој страни Тамиша.