Godišnjica Nikole Čupića

»

ПУТОВАЊЕ ЕВЛИЈЕ ЧЕЛЕБИЈЕ ~ 83

је још за живота наредио ово: „Погинем ли као мученик, борећи се за веру, или умрем ли по вољи алаха, то нека нада мном засаде какво ретко дрво.“ Сада је то славно и добро посећено поклоничко место.

Одатле смо с нашим господарем Мелек-пашом наново дошли у варош Београд, те се кроз двадесет дана весело проводили с Београдским првацима, када 1072 пред крај месеца џемади-ил-акхира') стиже с високе Порте угледни ага по имену Мустафа ага. Он је долавио нашем господару Мелек Ахмед-паши и носио високи отпис Мухамед-султана кана. И пошто је прочитао високо писмо, сазнасмо да му је ово садржина: „Ти си Мелек Ахмед-палпо онај, који си мојим претходницима учинио велике услуге и за то, чим овај мој високи отпив стигне, одмах дођи на Порту и буди кајмакам, а с твојом младом султаном Фатимом, мојом тетком, одликован будући, моли се богу за одржање државе твога падишаха.“ И због тога сви рекоше: „Ићи ћемо у Стамбол,“ те се почеше спремати за пут.

Мисије и изнечаднмч послови. Мелек Ахмед-паша, позвавши мене, спромаха, к себи, овако је говорио: „Тип внаш Евлија да сам ја за време ердељскога ратовања позајмио бегу Искендерије, Јусуф бег оглу Мохамедбегу, трп хиљаде пијастара без интереса, бегу Дукађинском позајмио сам десет кеса солтариала, а бокурли Меми-бегу хиљаду златнпка. Ево ти предајем све документе и обвезнице с тим, да ми тај новац наплатиш. Дакле ево ти двадесет храбрих пратилаца и две кесе путна трошка! Узми обвезнице па похитај у арнаутску Искендерију,"") а отиди и беговима Оз-санџака.“") Новац узми све у злату, како би га лакше могао собом носпти. Писао сам и то да ти бегови, сваки у свом санџаку, даду људе, који ће те чувати. Ја идем у Истамбул. Новац ми је због свадбе Фатиме султане и других издатака потребан, јер сам у ердељском рату за осам дана потрошио хиљаду шездесет кеса. Сав тај новац, синко, донеси неизоставно у Истамбул, пре него што ја онамо стигнем.“

52) Средина Фебруара 1662.

53) Скадар.

5) Ози-Очаков у Бесарабији. Експонован санџак на многогодишњој граници државе, Озија наших нар. песама.

6 ж